Patrouilleschip vertrekt naar zee voor counterdrugsoperaties

Zr.Ms. De Holland

Zr.Ms. Holland vertrekt zondag 3 augustus naar het Caribisch gebied. Het marineschip komt naar verwachting op 18 augustus aan in het gebied en zet zich daar de komende vier maanden in voor onder andere
counterdrugsoperaties en kustwachttaken.

Drugsbestrijding
De Holland lost een zelfde patrouilleschip af. Zr.Ms. Groningen deed afgelopen juni nog een drugsvangst voor de kust van Panama. Vorig jaar is de Holland ook al ingezet in voor kustwachttaken en counterdrug operaties. De bemanning heeft destijds ruim 3.800 kilo cocaïne onderschept.

Maritieme presentie
Het patrouilleschip wordt ingezet voor het bestrijden van illegale praktijken, maar zorgt ook voor maritieme presentie. Daarnaast voert het schip kustwachttaken uit in nauwe samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied. De bemanning doorloopt op Aruba ook nog een zogenoemde ‘disaster exercise’. Hierin wordt de bemanning voorbereid op het verlenen van noodhulp na een orkaanpassage.

Patrouillevaartuig
Zr.Ms. Holland is een van de vier nieuwe flexibel inzetbare patrouilleschepen, de zogenoemde Oceangoing Patrol Vessels, van de marine. Het 108 meter lange schip is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken: van kustwachttaken, rampenbestrijding, counterdrugsoperaties tot piraterijbestrijding. Het is de tweede keer dat Zr.Ms. Holland in het gebied opereert.

Meer… Defensie