Philips Roosendaal kiest voor binnenvaart

Philips Lighting vervoert al zijn exportcontainers die vanuit haar distributiecentrum in Roosendaal met Maersk Line overzee gaan voortaan per binnenvaartschip naar de Rotterdamse haven. Het gaat om circa 600 containers op jaarbasis. Deze modal shift vanaf de weg bespaart het concern 80.000 wegkilometers en voorkomt 200 ton CO2-uitstoot. Ter compensatie zou anders een bos met 5000 bomen, zo groot als 24 voetbalvelden nodig zijn.

De modal shift van Philips is de uitkomst van een gezamenlijk met Maersk Line en Havenbedrijf Rotterdam uitgevoerde pilot. De drie partijen hebben succesvol onderzocht wat nodig is om containers op een andere manier dan over de weg van Roosendaal naar de Rotterdamse Maasvlakte te transporteren. Randvoorwaarde voor Philips daarbij was dat alternatief vervoer niet tot extra kosten zou leiden. De gevonden oplossing houdt in dat Philips de containers per vrachtwagen naar de extended gate van Maersk Line in Moerdijk brengt. Van hier uit reist de lading onder verantwoordelijkheid van de rederij per binnenvaartschip naar de deep-sea terminal in Rotterdam.

Naast milieuwinst heeft de modal shift ook belangrijke voordelen qua bereikbaarheid. Havenbedrijf Rotterdam verwacht tussen nu en 2035 een verdrievoudiging van het achterlandvervoer van de haven. De komende jaren gaat in Rotterdam bovendien de A15 op de schop.

Krzysztof Przesmycki, Global Commodity Strategy Manager Philips: “Wij doen deze modal shift met het oog op de toekomst. Congestie blijven wij voor, met duurzaamheid als belangrijke incentive.”

Kees Berkhof, Key Client Manager Maersk Line: “Je kunt als bedrijf wachten totdat de A15 volloopt, maar dan ben je feitelijk te laat. Met andere klanten van ons willen wij graag een zelfde proces in.”

Donald Baan, Business Manager Logistiek Havenbedrijf Rotterdam: “Zowel uit het oogpunt van bereikbaarheid als duurzaamheid wordt een modal shift van de weg naar de binnenvaart en het spoor de komende jaren een absolute noodzaak.”

Modal split
De huidige modal split van het containervervoer in de Rotterdamse haven is 47,5 procent wegvervoer, 39 procent binnenvaart en 13,5 procent spoor. Om Rotterdam in de toekomst bereikbaar te houden wil het Havenbedrijf deze percentages ombuigen naar 35 procent wegvervoer, 45 procent binnenvaart en 20 procent spoor in 2035. Op dat moment zal het achterlandvervoer van containers in absolute aantallen ten opzichte van 2009 echter zijn verdrievoudigd. Met de containerterminals op in eerste instantie Maasvlakte 2 maakt het Havenbedrijf contractuele afspraken over de gewenste modal ahift.

Substantiële bijdrage aan het milieu
Door op jaarbasis 600 containers per binnenvaartschip in plaats van per truck in de Rotterdamse haven aan te voeren, leveren Philips en Maersk Line een substantiële bijdrage aan het milieu. Opgeteld worden 80.000 wegkilometers – 2x de wereld rond – bespaard.
Dat betekent per jaar 200 ton minder CO2-uitstoot. Om dat anders te compenseren zouden 5000 bomen nodig zijn; dat is een bos ter grootte van 24 voetbalvelden. Met dit toch relatief bescheiden project reduceert Philips de ‘carbon footprint’ van het totale Philips-concern met al zijn wereldwijde activiteiten met 0,1 procent.

Bron: Port of Rotterdam, 20-08-2010;