Pinta-M grote winnaar lange en koude North Sea Race 2008

De Pinta-M van Atse Blei werd de grote winnaar van de North Sea Race 2008, onderdeel van de ABN AMRO North Sea Regatta. Deze tweede offshore duurde met een windje van gemiddeld negen knopen erg lang. De kleinere boten moesten soms vechten om niet achteruit te varen, maar volgens de organiserende vereniging R.O.R.C. zijn er geen boten voor anker gegaan. De snelste boot, de Pleomax van Harm Prins, finishte op zaterdagmiddag om 16.38 uur voor de kust van Scheveningen. De voormalige Withbread-racer deed 29 uur en 9 minuten over de oversteek van 185 mijl. Dat is 18 uur langer dan het record dat de VO70 Mean Machine van Peter de Ridder vorig jaar neerzette. De langzaamste boot was bijna twee dagen onderweg en kwam zondagochtend rond half elf pas over de lijn.

Bij de start op vrijdagochtend om 10.30 uur Britse tijd was het even spannend. Door de stroming hadden veel boten moeite weg te komen en raakte Piet Vroon van de Formidable verstrikt met de boei aan de pin-end (linkerzijde van de startlijn). Vroon: “De boei lag aan een anker en werd door de stroming weggeduwd. Wij konden moeilijk inschatten hoever we daarbij vandaan moesten blijven. Dat heeft ons 17 minuten gekost.” De Checkmate van Peter de Ridder kwam in aanvaring met een Britse boot. De schade was zodanig dat beide deelnemers de race niet konden voortzetten.

Pinta-M wint overall klassement
Schipper Atse Blei geeft meteen toe: “We hadden alle geluk van de wereld. Steeds het tij mee en alles was bevaren.” Hij won met zijn team het overall klassement in de IRC en de ORC en was dus ook de beste in zijn klassen; de IRC3 en de ORC3. Het lichte weer gaat zijn team goed af. Blei: “Dan is alles makkelijk.” Ze hebben maar één verkeerde klap gemaakt in de middag. Toen draaide de wind iets verder door dan verwacht, waardoor ze een boei overzeilden. “Maar dat maakte schijnbaar niks uit”, zegt hij tevreden. Blei en zijn team zijn van plan om dit jaar met hun Huisman 41 de fameuze Sydney-Hobart race te varen.

IRC 0: Roark en Eclectic nek aan nek
In de IRC 0 ging de strijd tussen ROARK en de Eclectic. ROARK-bootmanager Geert de Krom: “Ons eerste kruisrak mislukte. De winddraaiing waar we op rekenden kwam een half uur te laat. Hierdoor kwamen we 25 minuten achter te liggen op de Eclectic. Dit zorgde er wel voor dat iedereen aan boord er op gefocust was dat gat weer te dichten.” De oversteek naar de Noordzee lag voor de eerste boten in de wind. Hierbij maakten ze dankzij navigator Rutger Krijger een goede slag. De Krom: “Na een lange slag over bakboord gingen we op tijd overstag, zodat we het tij en een winddraaiing mee kregen.” Over de concentratie van zijn team is De Krom erg te spreken: “Het is het mooiste om te zien dat er 31 uur lang constant 10 mensen bezig zijn die boot harder te laten gaan. Als het dan goed gaat, zeil je echt op wolken.” Uiteindelijk eindigde de Eclectic een half uur voor de ROARK, waardoor op handicap de winst naar ROARK ging.

Double-Handed voor het goede doel
Kees de Walle en Bart Jan IJzerman van team Fandango wonnen de double-handed prijs in hun FF110. Hoewel ze tijdens de anderhalve dag varen ieder maar drie uur hebben geslapen, had het team een prima methode om wakker te blijven. De Walle: “Keihard de buitenspeakers aan!” Het veld lag dicht bij elkaar, waardoor iedereen kon meegenieten. Tijdens de race wisselden ze elkaar regelmatig af aan het roer, om de concentratie hoog te kunnen houden. Schipper Kees de Walle heeft een wisselende bemanningspool van zeilers waarmee hij kan “lezen en schrijven”. Een deel van de sponsoring die team Fandango binnenhaalt, gaat naar het WNF project “kies voor een levende zee.”

Jong talent
Met een gemiddelde leeftijd van 23,5 jaar en twee sterke offshores maakt studententeam vanUden TUDelft VanOord op de Mumm30 een goede kans op de Hans Horrevoets trophy. Deze wordt toegekend aan het team met de jongste gemiddelde leeftijd en de beste offshore resultaten. De trofee wordt zaterdag 10 mei uitgereikt. Schipper Suzanne Leinders: “We zien deze wedstrijden als een training ter voorbereiding op de offshores tijdens de Tour de France à la Voile.” Dankzij deze wedstrijden heeft ze veel vertrouwen gekregen in de nieuwe samenstelling van haar team. Leinders: “Op de heenweg, van Scheveningen naar Harwich, surften we onder spinnaker echt iedereen voorbij.” Zo wonnen ze de IRC-1 klasse van de Vuurschepenrace. Op de terugweg was hun korte romplengte nadelig. Suzanne: “De grote boten lopen zo’n zeven knopen op rompsnelheid, terwijl wij echt niet verder komen dan 5,5.” Toch is ze heel tevreden. “Ondanks de puinhoop bij de start, kwamen we prima weg. Daarna lukte het ons goed om gefocust te blijven door elkaar te motiveren.” Ze eindigden als hekkensluiter op de vierde plaats in hun klasse. De overige studententeams deden een stuk langer over de oversteek. De zeiltijd van het Euros team uit Enschede en de Utrechtse studenten van Histos bedroeg respectievelijk één dag en 17 uur, en 1 dag en 22 uur.

Bron: North Sea Regatta, 05-05-2008;