Pioneering Spirit gaat de topsides van Statfjord A-platform in één stuk verwijderen

Allseas heeft de opdracht gegund gekregen van Equinor Energy om de topsides van het Statfjord A-platform (olie- en gasplatform) te verwijderen. Het heavy lift schip ‘Pioneering Spirit’ van Allseas gaat de topsides na 2022 in één stuk uit de betonnen onderbouw verwijderen. Allseas is verantwoordelijk voor de verwijdering, transport, het aan land brengen en verkopen van de topside.

Statfjord Pioneering Spirit Foto Allseas pb 3-5-2019
Artist impression van Pioneering Spirit met de topsides. Foto, Allseas.

Het platform heeft 43 jaar lang olie en gas geproduceerd. De eerste olie werd op 24 november 1979 naar boven gehaald. En heeft meer dan vijf miljard vaten olie en gas geproduceerd. Het Statfjord A-platform is een van de grootste platforms op het Noorse continentaal plat. Het staat midden in het Statfjord-veld in de noordelijke Noordzee, zo’n 120 mijl ten westen van Bergen. De 84 meter lange en 54 meter brede topside heeft een gewicht dat gelijk is aan de single-lift capaciteit van de Pioneering Spirit, 48.000 ton.

Het schip krijgt eerst grotere capaciteit

Voorafgaand aan het hijsen gaat Allseas de capaciteit van het revolutionaire motioncompensated topsides lifting system (TLS) van het schip, dat in eigen huis is ontwikkeld, vergroten van de huidige 48.000 ton tot een grotere capaciteit dan nodig voor deze verwijdering om rekening te houden met eventuele gewicht afwijkingen.

Allseas heeft Kvaerner AS geselecteerd om de topsides te slopen in de stortplaats van Stord aan de westkust van Noorwegen. De topsides worden overgebracht van Pioneering Spirit naar het speciale vrachtschip ‘Iron Lady’ van Allseas voor het slepen naar de werf en slippen op de kade, in staat om het enorme gewicht van de topsides te dragen.

Peggy Krantz-Underland, Chief Purchasing Officer bij Equinor: “Het schip heeft uitstekend werk verricht door 3 van de 4 topsides van Johan Sverdrup te installeren. Nu kunnen ze hun kracht laten zien aan de andere kant van de levenscyclus van een olieveld,”

Statfjord B en C in productie tot 2025

Equinor zegt dat de twee andere platforms in het Statfjord-veld, Statfjord B uit 1982 en Statfjord C uit 1985, in ieder geval tot 2025 in productie zullen blijven.