Pioneering Spirit uitzwaaien op de Spido

Het grootste schip ter wereld verlaat zaterdag 13 mei de Rotterdamse haven. Afgelopen jaren werd de Pioneering Spirit op Maasvlakte 2 klaargestoomd voor de zwaarste klussen op zee. Met een speciaal hefsysteem kan de Pioneering Spirit in één beweging een compleet boorplatform optillen, voor veilige en duurzame ontmanteling binnengaats. Ook is het toegerust op het leggen van pijpleidingen op duizelingwekkende dieptes op de zeebodem.

De Pioneering Spirit vertrekt naar zee voor een megaklus op de Zwarte Zee. Na diverse tests op zee en het ontmantelen van de Yme en Brent Delta platforms wordt de Pioneering Spirit nu ingezet voor het leggen van maar liefst twee 900 kilometer lange pijpleidingen op de zeebodem tot wel 2200 meter diepte. Hiervoor kan het schip 27.000 ton aan pijpleidingen aan boord opslaan. In de productielijn worden de pijpsecties aan elkaar gelast, voordat de pijpleiding over de markante ‘stinger’ onder de juiste hoek naar de zeebodem wordt begeleid. De klus op de Zwarte Zee neemt circa een jaar in beslag.

Monster zaterdag 13 mei aan op de FutureLand Ferry en zwaai de Pioneering Spirit voor de laatste keer uit. Kijk voor het programma op www.spido.nl . Vanaf de haveningang volgt de Spido de Pioneering Spirit via Yangtzekanaal en Beerkanaal richting de Maasmonding. Gedurende het eerste deel van de tocht vertelt een deskundig voorlichter over de highlights van dit imposante vaartuig.