Plannen voor een groot zonnepark van 27 MW in de Eemshaven

Whitehelm Capital, Groningen Seaports en Royal Vopak kondigen vandaag hun voornemen aan om gezamenlijk te investeren in een 27 MW zonnepark. Het Vopak-zonnepark wordt een van de grootste op dit moment in Nederland.

Locatie Vopak-zonnepark in Eemshaven. Foto, Groningen Seaports
Locatie Vopak-zonnepark in Eemshaven. Foto, Groningen Seaports

Het nieuwe zonnepark moet op 19 hectare grond komen wat grenst aan de Vopak Terminal Eemshaven. Dat stuk land wordt al gehuurd door de terminal. De geproduceerde groene stroom zal beschikbaar worden gemaakt voor lokaal gebruik in Groningen, Vopak-terminals en de algemene elektriciteitsmarkt.

Groningen en Eemshaven strategische locaties

Op basis van de beschikbare energie-infrastructuur worden Groningen en met name de Eemshaven beschouwd als strategische locaties voor de productie en opslag van hernieuwbare energie in Nederland. Dit project geeft Whitehelm, Groningen Seaports en Vopak de mogelijkheid om nieuwe energie-initiatieven in de Eemshaven te verkennen.

Wessel Schevernels, voorzitter van Vopak Terminal Eemshaven en Senior Investment Director bij Whitehelm: “Whitehelm hecht veel belang aan verantwoord beleggen en dit nieuwe zonnepark zet onze strategie voort om te investeren in belangrijke lange termijn infrastructuur voor de lange termijn. Vooral de combinatie van duurzame stroomopwekking en langetermijnopslag van strategische voorraden levert een cruciale bijdrage aan de Nederlandse energiemix en ondersteunt de overgang naar een koolstofarme economie.”

In 2020 operationeel

Na ontvangst van de relevante vergunningen is de verwachting dat voor het najaar van 2019 de definitieve investeringsbeslissing gemaakt wordt. Dan is de verwachting dat het Vopak-zonnepark in 2020 operationeel zal zijn.

Vopak Terminal Eemshaven is een joint venture tussen fondsen beheerd door Whitehelm Capital en Royal Vopak.