Pleomax breekt record in bezeilde Vuurschepenrace

Op woensdagmorgen 30 april brak de Volvo Open 60 van Harm Prins het record van Scheveningen naar Harwich tijdens de Vuurschepenrace van 2008. In 10 uur en 29 minuten legden hij en zijn bemanning de 110 mijl af. In onstuimige omstandigheden met vlagen van 35 knopen scheurden de nodige spinnakers. Daarmee kende de ABN AMRO North Sea Regatta 2008 een ruige start. De aanstormende talenten van het zeilteam vanUden TUDelft VanOord wonnen verrassend in de IRC 1-klasse. Deze studenten bereiden zich voor op de Tour de France à la Voile in juli.

Na een rustig begin bij ongeveer vijftien knopen uit het zuidenzuidoosten, barstte dinsdagavond het geweld los. Stuurman Fred van Fijckevossel van recordbreker Pleomax: “De wind was sterk, maar kwam voor ons uit de goede hoek. Op reachrakken gaan we heel hard, omdat we met waterballast varen.” De voormalige Whitbread racer liep dan ook snel weg van de rest van het veld. Van Fijckevossel: “We hebben constant met maximale power gezeild. Dat betekende dat we vaak zeilen moesten wisselen. We waren constant met zijn allen aan dek.” De beslissing om tot het uiterste te gaan, eiste zijn tol. Een spinnaker en een genua reacher scheurden uit. Het record stond sinds 1993 op naam van Jan van Gelderen, die met zijn Bierkaai (een Lutra 40) een tijd van 10 uur en 47 minuten neerzette. Eerder dit jaar verbeterde de Pleomax al het Noordzeerecord, van Lowestoft naar Ijmuiden.

Zeilwissels cruciaal
Team vanUden TUDelft VanOord wint de IRC1-klasse in hun Mumm30. De Delftse studenten kwamen pas als achtste binnen, maar lieten op rating zelfs favoriet Roark achter zich, die tweede werd. De Checkmate van Peter de Ridder kwam als derde over de lijn, wat goed was voor een vijfde plaats overall. De Ridder: “Het begon goed. We hadden een mooie start en maar twaalf knoopjes wind.” Het geweld dat later losbarstte, was toch iets te veel voor zijn lichte team. De Ridder: “We waren maar met zijn negenen, terwijl elf of twaalf man ideaal is met dit zware weer.” Omdat alles bezeild was, voeren alle boten achter elkaar aan. “Het kwam er dus op aan op de goede momenten zeilen te wisselen en daarbij niet teveel snelheid te verliezen. Dat is nog best lastig in het donker met harde wind, terwijl de zeilen zowat van je boot afwaaien.” Over de keuze van die wissels is De Ridder tevreden: “We hebben op een gegeven moment de jibtop, een genua met hoge schoothoek, erop gezet en daarmee veel winst gemaakt. Maar helaas net niet genoeg.”

Rosetta en FRD-Xperience in duel
In de IRC 2 ging de strijd tussen de FRD-Xperience van John van der Starre en de Rosetta from the Rocks die haar titel moest verdedigen. Radboud Crul van de Rosetta: “We hebben de hele nacht naast Van der Starre gelegen. Helaas moesten we hem vlak voor de finish toch voor laten gaan. Ook omdat we een boot voorrang moesten verlenen bij de shipping lane.” Toch kijkt hij tevreden terug op de Vuurschepenrace: “Het was een hele bijzondere race. Spectaculair en spannend omdat we zo dicht bij elkaar lagen. Dat is ontzettend leuk om mee te maken.” Maar hij gaat om te winnen: “Dat is onze doelstelling voor de terugweg.”

North Sea Race
Na deze heftige race kruipen de zeilers vroeg in bed. Morgen hebben ze een rustdag met ’s avonds de prijsuitreiking. Vrijdag 2 mei klinkt om 10.30 uur het startschot voor de North Sea Race, georganiseerd door de Royal Ocean Racing Club. Dit is een offshore van 185 mijl terug naar Scheveningen. Hieraan zullen nog een paar extra Nederlandse en Engelse teams meedoen. Zondagmiddag is de prijsuitreiking in Scheveningen. Ook de overall winnaars van de Vuurschepenrace en de North Sea Race zullen een prijs ontvangen. De uitreiking van de Hans Horrevoets Memorial Trophy voor de gemiddeld jongste bemanning met hoogste klasseringen in beide zeeraces, vindt op zaterdag 10 mei in Scheveningen plaats. Bobby, de oudste dochter van Hans, zal de gedenkwaardige trofee overhandigen.
Voorlopige top 3:

IRC1

1. vanUden TUDelft VanOord, S. Leinders
2. Roark/Claus & Kaan Architecten, Geert de Krom
3. Eclectic, Manne Sijsma

ORC 1
1. Otium, B. van der Hoeven
2. Xanadu, A. van Lookeren Champagne
3. IJsvogel, Marcel Schuttelaar

IRC 2
1. FRD-Xperience, John van der Starre
2. Rosetta from the Rocks, R.M. Crul
3. Winsome, Harry J. Heijst

ORC 2
1. Against all Odds, Martin Molenkamp
2. Antares, F. Winterswijk
3. Windveer, R. F. Blankevoort

ORC 3
1. Lancer of Hamble, H. Visser
2. Pinta-M, Atse Blei
3. Blue June, Henk Zomer

ORC 4/5
1. Haddock, Jorg Raven
2. Gouden Ruiter, Willem N.R. Kats
3. Celestine, A. van der Hout

Bron: North Sea Regatta, 01-05-2008;