Politie bestelt zes patrouilleschepen bij Damen

De Politie heeft bij Damen Shipyards zes patrouilleschepen besteld, drie voor de Zeehavenpolitie en drie voor de Landelijke Eenheid. Drie van de nieuwe schepen zijn zeegaand (de Stan Patrol 2506) en de overige drie (Stan Patrol 2005) worden op de binnenwateren ingezet. Alle zes de patrouilleboten worden gebouwd op bij Damen in Gorinchem. Ze worden tussen 2019 en 2021 opgeleverd.

Lager brandstofverbruik
De patrouilleschepen worden gebouwd van aluminium met een composiet opbouw, zijn lichter, ondervinden minder weerstand en hebben hogere prestaties bij een lager brandstofverbruik. De patrouilleschepen maken ook minder geluid en trillingen en ze hebben een hoger bemanningscomfort.

Uitlaatgassenbehandeling
De patrouilleschepen voldoen aan de nieuwe Europese milieuvoorschriften voor uitlaatgassen (Euro V voor binnenvaartschepen) die vanaf 2020 van kracht worden.

Slipway voor RIB
Een andere belangrijke aanvulling is de slipway op het achterschip van de zeegaande Damen Stan Patrol 2506 waarmee een RIB (Rigid Inflatable Boat) te water kan worden gelaten. Voorheen moesten patrouilleschepen van dit formaat hiervoor een kraan en een davit gebruiken.

De zes nieuwe vaartuigen gaan schepen vervangen die momenteel worden ingezet op de Noordzee, op de Nederlandse waterwegen en in de havens van Vlissingen, IJmuiden en Rotterdam.