Pon-bedrijven aan boord van duurzaamste vissersboot van Nederland

Het Urkse familiebedrijf, Ekofish Group, laat momenteel een zo duurzaam mogelijke vissersboot bouwen bij Damen Maaskant Shipyards, de UK205 ‘Spes Nova’, een twinrigger/flyshooter. Het schip is in samenwerking met Vripack Naval Architects ontwikkeld en er is gekozen voor Pon Power en EST-Floattech als leverancier. Het schip krijgt drie identieke diesel-elektrische Caterpillar generatorsets, gekoppeld aan een power management system met batterijopslag. De Spes Nova wordt begin 2019 opgeleverd.

UK205 ‘Spes Nova’ van Ekofish. Foto, Damen Maaskant Shipyards.

Daarnaast zijn er intelligente energie terugwinsystemen bedacht, onder meer bij het vieren van de lieren tijdens het zetten van de netten. Zowel liggend in de haven als varend in de haven is het schip volledig emissieloos door het gebruik van batterijen. Zo ontstaat volgens Ekofish het meest krachtige, efficiënte en duurzame schip in zijn soort.

Louwe de Boer, eigenaar Ekofish: “Dit schip moet de komende twintig jaar vooruit kunnen, zo min mogelijk energie verbruiken en zo veilig mogelijk zijn voor de bemanning. Op dit moment verbruiken we nog een halve liter brandstof per kilo gevangen vis, dat moet terug naar maximaal 0,3 liter. Om dat doel te bereiken zijn wij bewust niet met de vertrouwde scheepsarchitecten of kotterarchitecten in zee gegaan. We wilden bij nul beginnen. Daarom hebben we jachtarchitect Vripack Naval Architects gevraagd en hebben we Pon Power en EST-Floattech benaderd.”