Port of Amsterdam en Het Scheepvaartmuseum gaan samenwerken

Port of Amsterdam en Het Scheepvaartmuseum gaan een 5-jarig partnerschap aan voor het realiseren van de nieuwe tentoonstelling over de haven van Amsterdam. Met de nieuwe presentatie wordt de eeuwenoude relatie en wederzijdse afhankelijkheid tussen Amsterdam en de haven getoond.

Koen Overtoon, CEO van Port of Amsterdam en Michael Huijser van Het Scheepvaartmuseum. Foto: Dennis Bouman.
Koen Overtoon CEO van Port of Amsterdam en Michael Huijser CEO van Het Scheepvaartmuseum gaan een 5-jarig partnerschap aan. Foto: Dennis Bouman.

Amsterdam is ontstaan als haven

“Amsterdam is ontstaan als haven en is maritiem tot in de vezels. Dat verhaal moet steeds opnieuw verteld worden, omdat de band tussen haven en stad voortdurend verandert. Als ‘scènes uit een huwelijk”, aldus Michael Huijser, algemeen directeur van Het Scheepvaartmuseum.

Relatie tussen stad en haven

De nieuwe actuele presentatie laat niet alleen de eeuwenoude relatie maar ook de huidige en toekomstige wederzijdse band tussen Amsterdam en haar haven zien. “De haven van nu is des te meer verbonden met de stad, omdat veel actuele vraagstukken in de haven neerslaan. Zo vindt de aanvoer en opslag van schone energie en de circulaire verwerking van het stadse afval in het havengebied plaats”, aldus Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam.

Opening tijdens SAIL 2020

Het is de bedoeling om naast de vaste tentoonstelling reizende tentoonstellingselementen te maken, die ook buiten de muren van het museum het verhaal van de Amsterdamse haven aan een breed publiek presenteren. De tentoonstelling wordt tijdens het SAIL 2020 geopend.