Premier Rutte bezoekt marinehaven Den Helder

“Het aantal kapingen is substantieel afgenomen en de koopvaardijroutes zijn beter beschermd. Ik zag in april al met eigen ogen hoe serieus en gedegen onze marine zich van haar taak kwijt.” Minister-president Mark Rutte zei dit vandaag tijdens zijn bezoek aan de Koninklijke Marine in Den Helder.

Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal Matthieu Borsboom ontving de premier aan boord van het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en de onderzeeboot Zr. Ms. Walrus. Aanleiding voor het bezoek was het 525-jarig bestaan van de zeestrijdkrachten. Een jubileum waar het hele jaar aandacht aan wordt besteed, zoals afgelopen weekend tijdens de Wereldhavendagen.

Antipiraterij
Op de Walrus sprak de minister-president met de commandant over het belang van onderzeeboten voor het verzamelen van inlichtingen voor bijvoorbeeld antipiraterijoperaties. De Nederlandse marine levert sinds 2009 een belangrijke bijdrage aan de antipiraterijmissies Ocean Shield en Atalanta voor de kust van Somalië. Rutte bezocht laatstgenoemde missie eerder dit jaar. Hij toonde zich trots op de resultaten.

Vice-admiraalMatthieuBorsboomEnRutteZeeland

Vice-admiraal Matthieu Borsboom doet premier Rutte geanimeerd de ins en outs van de Zeeland uit de doeken op de brug van het schip. Foto: Ministerie van Defensie

Drugsvangsten
Aan boord van de Zeeland sprak de premier onder meer over de capaciteiten en de staat van dienst van de nieuwe patrouilleschepen. Zo worden ze ingezet voor drugsbestrijding in het Caribisch gebied. De vorige week teruggekeerde Holland, het eerste van de 4 schepen uit de Hollandklasse, onderschepte in totaal 3.880 kilo cocaïne. Zr. Ms. Friesland, die eerder 4 maanden in het overzeese gebied was gestationeerd, hield 3.053 kilo van de markt.

Meer… Defensie