President Liberia dankt bemanning Karel Doorman

  • buitenland

Na Sierra Leone en Guinee ontlaadde de Karel Doorman gisteren in Liberia de laatste hulpgoederen in de strijd tegen ebola. Het logistieke transportschip van Defensie loste in een week tijd meer dan 1.100 ton goederen.

President Ellen Johnson Sirleaf kwam zelf naar hoofdstad Monrovia om de leden van de Europese Unie en de bemanning van de Karel Doorman te bedanken voor de steun aan de West-Afrikaanse regio. Ze zei blij te zijn dat de Doorman ook hulpgoederen bracht in de buurlanden. “Wij zijn pas compleet vrij van ebola als alle getroffen landen dat zijn.”

Lossen met eigen middelen
De Monroviaanse haven beschikt over minder faciliteiten dan de beide andere landen. Hoofd Logistieke Dienst kapitein-luitenant-ter-zee Inge Prinsen: “Het ging langzamer, maar hier bleek maar weer eens dat wij ook met onze eigen middelen een klus als deze prima klaren.” De Karel Doorman zette een grote hoeveelheid spullen als verbandmiddelen, generatoren, bedden en veldtoiletten op de kade, evenals 22 voertuigen voertuigen en 8 verbrandingsovens. Die laatste zijn volgens Prinsen erg belangrijk om besmetting tegen te gaan. “Zo kunnen de beschermende pakken van het geneeskundig personeel worden verbrand.”

Rechtsomkeert
De Karel Doorman is weer onderweg naar Nederland. In Vlissingen haalt het goederen op voor een tweede levering in West-Afrika. Commandant kapitein ter zee Peter van den Berg: “Nu het schip leeg is, zetten we zo snel mogelijk koers naar Europa. De tweede week van december gaan we laden. Daarna varen we meteen terug. De hulpverlenende instanties staan te springen om onze hulp. Kerst vieren wij dus in West-Afrika.”

9 landen
De lading van de Doorman kwam uit 9 EU-landen en bestond onder meer uit vrachtwagens, ambulances, veldhospitalen, mobiele laboratoria en beschermende kleding.

Meer… Defensie 

Related news

List of related news articles