Prijzenregen in monumentaal Taets

Maritime Awards Gala 2014

Gisteravond vond voor de negende keer het Maritime Awards Gala plaats. In het Taets Art and Event Park in Zaandam verzamelden maritieme professionals zich voor de uitreiking van de Wim Timmers Ontwerpersprijs, de Maritime Innovation Award, de KVNR Shipping Award, de KNVTS Schip van het Jaar-prijs en de Van Hengel-Spengler prijs van de Koninklijke Marine. De avond werd wederom gepresenteerd door Anita Witzier, Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME, reikte de prijzen uit. Het Maritime Gala Awards wordt georganiseerd door Stichting Maritieme Prijzen

Behalve de uitreiking van de vijf awards opende Arie Kraaijeveld, voorzitter Nederland Maritiem Land, officieel de Maritime Week. Eerder vandaag was de week al van start gegaan door de eerste officiële maritieme gastles, gegeven door schout-bij-nacht Ben Bekkering, plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten van de Koninklijke Marine. Op 14 november zal de afsluitende gastles gegeven worden door Tineke Netelenbos aan boord van een P&O Ferry.

Zeilende vrachtschepen
Emiel Mobron heeft de Wim Timmers Ontwerpersprijs gewonnen. Met zijn beoordelingsmethode voor windvoortstuwing bij vrachtschepen, heeft hij een inzicht gecreëerd  in een zeer actueel probleem. Ideeën en ontwerpen voor zeilsystemen zijn er legio, maar kennis over en inzicht in de hoofdafmetingen van de zeilende rompvorm ontbreken.

Hengel-Spengler prijs
De thesis ‘ Op weg naar de more electric submarine’  van Luitenant ter zee Guus van Fulpen, één van de Young Maritime Representatives, heeft dit jaar de Hengel-Spengler prijs gewonnen. Van Fulpen heeft in zijn scriptie onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van elektrische actuators voor het bedienen van de grote roerbladen. Van Fulpen komt tot de conclusie dat elektrische actuators in ieder opzicht de potentie hebben om met behoud van functionaliteit het hydraulieksysteem van de roeren te vervangen, waardoor de boot stiller wordt. Bovendien ruimte wordt ruimte bespaard door een kleinere installatie.

Walvissen als voorbeeld
De Maritime Innovation Award heeft ten doel meer bekendheid te geven aan de vernieuwende kracht die uitgaat van de maritieme en offshore-toeleveringsindustrie en om innovatieve ontwikkelingen binnen de maritieme cluster te stimuleren. Arnold van Aken had in zijn ontwerp van het AntiRoll-stabilisatiesysteem de walvis voor ogen als voorbeeld. De walvis is immers het meest aan het water aangepaste zeezoogdier ter wereld. De resultaten hiervan zijn verbluffend. Zo wijzen tests uit dat tijdens het varen de gebogen AntiRoll high aspect-vinnen in vergelijking met conventionele systemen 50 tot 75 procent minder weerstand realiseren. Deze weerstandsreductie heeft niet alleen een positief effect op de snelheid, maar ook op het brandstofverbruik.

Boeiende sector
Met de Shipping Award wil de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders laten zien dat zeescheepvaart een boeiende sector is waarin vernieuwingen plaatsvinden, maar ook dat het milieu en maatschappelijk ondernemen, zoals het goed zorgen voor de bemanning, hoog op de agenda staan. De prijs moet nog meer bewustzijn op deze vlakken creëren en de rederijen stimuleren hierop in te haken. Met de Aeolus van Van Oord is dit uitstekend gelukt. Dit schip is volledig ingericht op efficiënte installatie van windmolens op zee. Bijzonder is dat Van Oord het schip in eigen beheer heeft gebouwd. Tineke Netelenbos, voorzitter van de jury: “Imposant, het liegt er niet om. Een spectaculair schip waarbij grote stappen vooruit worden gezet in de Nederlandse offshore-industrie en wat ook internationaal spin-off kan hebben.”

Nh1816 KNVTS Schip van het Jaar
Deze prestigieuze prijs wordt ieder jaar toegekend en uitgereikt aan een in technisch opzicht innovatief schip dat in Nederland, of bij een buitenlandse vestiging van een Nederlands bedrijf, is ontworpen en (af)gebouwd. De NH1816 reddingboot is het resultaat van gedegen onderzoek en ontwerp in nauwe samenwerking met de mensen die in moeilijke omstandigheden de zee opgaan: de bemanningen van de KNRM.

Meer… Maritime Awards Gala