Prins Maurits opent ‘Tocht naar Chatham’ in Rijksmuseum

  • binnenland

Prins Maurits opent op 19 juni de presentatie ‘Tocht naar Chatham’ in het Rijksmuseum, ter gelegenheid van de viering van 350 jaar ‘Tocht naar Chatham’. In de collectie van het Rijksmuseum bevindt zich sinds 1883 hèt pronkstuk van het schip, de spiegelversiering van de ‘Royal Charles’. 

Op 19 juni 1667, precies 350 jaar geleden, voerde admiraal Michiel de Ruyter een verrassingsaanval uit op de Engelse vloot die bij de marinewerf Chatham voor anker lag. De Engelse marineschepen werden grotendeels vernietigd en het vlaggenschip ‘Royal Charles’ werd als oorlogstrofee naar Nederland meegevoerd.

Zowel in Nederland als in Engeland wordt de Tocht naar Chatham herinnert. Vanaf 8 juni vinden in de Britse plaats Chatham tal van evenementen plaats. Vanaf 19 juni wordt aan de expeditie in Nederland aandacht gegeven met o.a. presentaties in het Rijksmuseum, het Marinemuseum in Den Helder en het Zeeuws maritiem museum muZEEum in Vlissingen, twee symposia, lezingen en activiteiten voor scholen (SnapChatham). Aan de organisatie van de herdenking werken meer dan dertig organisaties mee waaronder de Chatham Historic Dockyard Trust, de Koninklijke Marine, Stichting Michiel de Ruyter en Het Scheepvaartmuseum.

Tocht naar Chatham in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum beschikt over de grootste en meest aansprekende collectie Chatham-gerelateerde objecten, waaronder de spiegelversiering van het buitgemaakte Engelse vlaggenschip Royal Charles en de gouden bokaal die door de dankbare Staten van Holland aan De Ruyter werd overhandigd. Deze objecten zijn vanaf 20 juni tot en met 12 november 2017 te zien in de presentatie Tocht naar Chatham in het Rijksmuseum.

Evenementen in Chatham
In Chatham wordt op 8 juni uit een vlootschouw gehouden en zijn er gedurende twee weken allerlei culturele evenementen. Ook wordt een tentoonstelling geopend in de Historic Dockyard Chatham. Aan deze tentoonstelling werkt het Rijksmuseum mee in de vorm van vier bruiklenen: een lettertas van Michiel de Ruyter; een tekening van De Ruyters vlaggenschip De Zeven Provinciën door Willem van de Velde (I); een gravure van de verovering van het Engelse vlaggenschip Royal Charles door Matthias de Sallieth (1667) en een portret van Cornelis de Witt (1623-1672) door Jan de Baen.

Symposium in bijzijn van Prins Maurits
De presentatie Tocht naar Chatham in het Rijksmuseum opent op 19 juni met een symposium over de historische achtergronden van de tocht en de herinneringscultuur die daar uit is voortgekomen. Het symposium wordt bijgewoond door Prins Maurits, de Britse ambassadeur in Nederland Sir Geoffrey Adams en de Nederlandse ambassadeur in Londen Simon Smits, Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk en kolonel James Phillips van de Royal Navy.

Voor aanmelding en meer informatie over het symposium

De presentatie en het symposium over de Tocht naar Chatham worden mede mogelijk gemaakt door het Scato Gockinga Fonds/Rijksmuseum Fonds en het Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ‘s-Lands Zeedienst.

NB. Het verschil in herdenkingsdata in Engeland en Nederland komt voort uit het verschil in kalenders die in Engeland (Juliaans) en Nederland (Gregoriaans) vroeger werden gehanteerd. Hierdoor was in 1667 het verschil opgelopen tot tien dagen.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten