“Professionaliteit van Nederlandse eenheden is ongeëvenaard”

“De professionaliteit van de Nederlandse eenheden is ongeëvenaard”,  zei admiraal Foggo, commandant van de NAVO-oefening Trident Juncture, vandaag.  De Amerikaanse admiraal bezocht het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Johan de Witt. Hij sprak op het vlaggenschip met Nederlandse eenheden die momenteel deelnemen aan de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. De oefening is ruim een week gaande en de 2200 Nederlandse eenheden laten zich van hun beste kant zien.

Amerikaanse admiraal Foggo, commandant van NAVO-oefening Trident Juncture neemt foto van de Karel Doorman. Foto, Defensie.

Via helikopter en landingsvaartuig reisde de admiraal naar de Johan de Witt waar de bemanning van het schip hem welkom heette. Commandeur Hulsker, commandant van de amfibische taakgroep, gaf een presentatie over de Nederlandse eenheden en gaf Foggo een rondleiding door het schip. Op de brug sprak de admiraal met het personeel en bedankte hij de rest van het schip via de scheepsomroep voor hun inzet.

Foggo is zeer te spreken over de Nederlands inzet tijdens de oefening. “Op de DV-day waren de schepen Johan de Witt en Karel Doorman het middelpunt van de amfibische landing en hebben we de professionaliteit van zowel de Nederlandse mariniers als marinemensen kunnen zien.” Ruim 1000 militairen van de Koninklijke Marine doen mee aan de oefening. Daarnaast heeft de Koninklijke Landmacht ruim 1100 militairen naar Noorwegen gestuurd en de Koninklijke Luchtmacht ruim 50 mensen. Alle militairen zijn sinds 25 oktober bezig met de grote oefening. Zij laten zich van hun beste kant zien. Foggo: “De professionaliteit van de Nederlandse eenheden is ongeëvenaard.” De NAVO-commandant bedankt de Nederlanders voor hun inzet in Noorwegen.

Nederland leidt in 2020 de amfibische taakgroep van de NRF (NATO Response Force), de snelle reactiemacht van de NAVO. Concreet betekent dat als de NAVO in het jaar 2020 besluit tot inzet van deze amfibische taakgroep, Nederland een internationale amfibische alliantie leidt, waar meerdere landen met eenheden en schepen aan bijdragen. Landmachteenheden vormen volgend jaar al de snelle reactiemacht. Deze oefening Trident Juncture is hun generale repetitie.

“We hebben laten zien dat de NAVO er staat”, vatte Foggo de oefening samen. “Duizenden voertuigen en militairen zijn in korte tijd vervoerd naar Noorwegen. Dat is een prestatie van formaat. Het is belangrijk dat alle NAVO-partners zien dat we elkaar kunnen verdedigen wanneer dat nodig is in een Artikel 5-situatie.” Foggo reist gedurende de oefening langs meerdere internationale eenheden zowel in het noorden als zuiden van het land.