Publiek vaart deze zomer mee op topstukken Maritiem Museum

Historische schepen los van de wal in bruisende museumhaven. Iedereen kan vanaf nu reserveren op rotterdamvaart.nl voor rondvaarten met de historische schepen uit de Maritiem Museum Haven, die het Maritiem Museum in samenwerking met Reederij Oosterschelde elke zondag van 7 juni tot en met 30 augustus organiseert.

Elke zondag historische rondvaarten
Het Maritiem Museum ligt aan de Leuvehaven, waar de Rotterdamse haven ooit begon. Hier ligt de collectie historische schepen en kranen van het museum, waar bezoekers een kijkje aan boord kunnen nemen, zoals zeilschip Annigje uit 1908. Wat veel mensen niet weten is dat je op deze historische schepen ook kunt varen. Het Maritiem Museum wil zijn bezoekers nog meer het havengevoel in de Rotterdamse binnenstad laten ervaren. Daarom klotst het water tegen de kades van de Maritiem Museum Haven vanaf 7 juni, want de ankers van de historische schepen worden gelicht. De hele zomer wordt in samenwerking met Reederij Oosterschelde elke zondag gevaren. Bezoekers stappen aan boord van bijvoorbeeld de Stevenaak Helena uit 1895 of stoomsleepboot Dockyard V uit 1940 en ervaren in ruim anderhalf uur de maritieme highlights in Rotterdam vanaf het water. Ook komen ze alles te weten over de historie van het varend cultureel erfgoed waarbij ze aan boord zijn. Op zondag 7 juni openen we het vaarseizoen. Alle schepen in de museumhaven zijn versierd en laten hun scheepstoeters klinken wanneer de eerste rondvaart vertrekt. Ook kan er dit weekend een kijkje worden genomen aan boord van gastschip de Wylde Swan, ‘s werelds grootste tweemast-topzeilschoener.

Dynamische museumhaven
Het Maritiem Museum heeft de ambitie om de Maritiem Museum Haven te ontwikkelen tot een dynamische plek waar schepen aankomen en vertrekken, waar maritieme evenementen plaatsvinden, waar gewerkt wordt op en aan historische schepen en waar kan worden vergaderd of geluncht. We willen het museumgebouw, de kades, steigers en de historische scheepshelling Koningspoort in de Oude Haven met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat de bezoekers de erfgoedhavens kunnen beleven vanaf het water. De zondagse historische rondvaarten, combinatieticket arrangementen, het opknappen van de kades en een bruisend zomerprogramma zijn de eerste stappen richting de Maritiem Museum Haven van de toekomst.

Helden van de haven
Deze zomer worden naast de zondagse vaartochten nog meer activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Ze zijn net zo afwisselend als bijvoorbeeld de tentoonstellingen Topstukken, de nieuwe familietentoonstelling ‘De wereld op je bord’ en de verwachte expo ‘Vette Visserstruien’ (vanaf 20 juni). Kinderen kunnen deze zomervakantie testen of ze de skills hebben om een echte havenheld te worden. Nadat de scheepsarts hun spierballen heeft getest, kunnen ze hun havenhelddiploma verdienen door het dek te zwabberen, een echte zeemansknoop te leggen, over de loopplank te lopen en de trossen los te gooien. Ook liggen er de gehele zomer afwisselend bijzondere gastschepen aan de steiger. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld op 15 augustus een stukje zalm eten bij de Zalmschouwen en kinderen kunnen van 16 tot en met 18 juli zeilen, kanoën en lopen over water tijdens de Optimist on Tour. Verder kunnen bezoekers hun museumbezoek vanuit de museumhaven combineren met een flitsende rondvaart met de Watertaxi of de razendsnelle Rib Experience. Of ze relaxen op het Flying Grass Carpet in de Maritiem Museum Haven.

Bezoekers kunnen vanaf nu reserveren voor de zondagse rondvaarten van 7 juni tot en met 30 augustus op rotterdamvaart.nl.