Ransdorp 28 weer als nieuw

Na de afgelopen twee maanden op de botterwerf in Workum flink onder handen te zijn genomen, verkeert De Vrouwe Elisabeth RD 28 weer in een puike conditie. Op dinsdag 7 april is de 100 jaar oude Westwalbotter als nieuw teruggekeerd naar Den Helder om daar haar vaste ligplaats in Museumhaven Willemsoord in te nemen.

Vrijwilligers van de Stichting Beheer Ransdorp 28 werden al enige tijd geconfronteerd met een vervelende lekkage in het achterschip. In eerste instantie leek de schade mee te vallen, maar nader onderzoek wees uit dat een flink deel van het achterschip nodig moest worden vervangen. Een klus die niet door de vrijwilligers zelf kon worden geklaard. Professionele hulp werd ingeroepen bij de botterwerf in Workum. Daar is de afgelopen twee maanden door zowel de werfmedewerkers als de vrijwilligers van de Stichting Beheer Ransdorp 28 hard gewerkt om de schade aan het honderd jaar oude vissersvaartuig te herstellen.

“Deze complexe restauratie is mogelijk geworden dankzij een bijdrage uit de monumentenpot van de gemeente Den Helder en de tomeloze inzet van de vrijwilligers”, zegt woordvoerder Paul Schaap van de Stichting Nautische Monumenten, die de Ransdorp 28 in Museumhaven Willemsoord ligplaats biedt. “De Westwalbotter kan nu weer met een gerust hart deelnemen aan de Helderse Botterrace en diverse andere botterraces op het IJsselmeer. Als ambassadeur van Den Helder en van Museumhaven Willemsoord mag de puike, honderdjarige dame weer overal gezien worden.”

De Ransdorp 28 is in 1909 in Durgerdam, vlakbij Amsterdam, gebouwd. Dit gebeurde onder leiding van Pieter Kater die zetbaas was op deze werf van Cornelis de Haas, die scheepsbouwhellingen bezat in Monnickendam, Marken en Durgerdam. De Vrouwe Elisabeth RD 28 ligt in de museumhaven afgemeerd aan de steiger voor de hoofdingang van Gebouw 73.

Foto: Aankomst in Den Helder van de botter Ransdorp 28 na een flinke restauratie in Workum. (Foto: Stichting Beheer RD 28)

Bron: Stichting Nautische Monumenten Den Helder, 10-04-2009;