Reactie van Parlevliet & Van der Plas n.a.v. uitzending Zembla

ParlevlietEnVanderPlas

Directie en werknemers van Parlevliet & Van der Plas (P&P) herkennen zich totaal niet in het beeld dat in de uitzending van Zembla van donderdag 16 mei wordt geschetst van de visserijsector in het algemeen en van de firma P&P in het bijzonder. Zembla gaat in de uitzending volledig voorbij aan het feit dat de pelagische visbestanden in Europa zeer zorgvuldig beheerd worden en er in het algemeen ook goed voor staan. “Daarnaast zijn we bevestigd in het vermoeden dat Zembla er voor zou kiezen om alle informatie, die Parlevliet & Van der Plas in verschillende achtergrondgesprekken en ook schriftelijk heeft gegeven, niet mee te nemen in haar uitzending. Dat is de reden waarom wij uiteindelijk hebben besloten niet mee te werken aan de uitzending”, aldus Diek Parlevliet, directeur P&P.

Geen overbevissing van de pelagische bestanden in de EU
Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door ICES (International Council for the Exploration of the Sea) toont aan dat de pelagische visbestanden in Europa tot de best beheerde bestanden behoren. Dit zou beslist niet het geval geweest zijn indien de regels stelselmatig zouden zijn ontdoken. Veelal worden de pelagische bestanden al beheerd op het niveau van Maximum Sustainable Yield (conform de nieuwe doelstelling van de hervorming van het Europese Visserijbeleid) en op basis van lange termijn beheerplannen. De jaarlijkse vangstquota worden vastgesteld op basis van wetenschappelijke adviezen. Zembla weigert dit onafhankelijke en wetenschappelijke onderzoek te betrekken in haar programma.

Complexe en steeds veranderende regelgeving
Goed beheer kan niet zonder effectieve controle. Visserij is een complexe activiteit die wordt uitgeoefend binnen de context van heel veel regelgeving die bovendien voortdurend aan verandering onderhevig is. “Wij zijn uitermate teleurgesteld in de keuze van Zembla om een enkele gebeurtenis op te blazen tot een situatie als zou er in de visserij op grote schaal de Europese wetgeving worden ontdoken”, aldus Diek Parlevliet. “Het beeld dat hiermee geschetst wordt, raakt kant noch wal.”

Geen sprake van illegale visserij
“In Frankrijk heeft de kapitein een fout gemaakt door het gebruik van een te grote maaswijdte, wat in het nadeel werkt van de vangst. Daarbij is zoals altijd binnen de toegestane quota gevist. Er is dus absoluut geen sprake van illegale visserij. Normaal gesproken betekent een dergelijke administratieve overtreding een kleine boete of waarschuwing. “In dit geval hebben we tot onze verbazing een boete opgelegd gekregen van 20.000 euro. Daarbovenop hebben de Franse autoriteiten ons verplicht onze lading ter waarde van 580.000 euro terug te kopen. Dat is zeer ongebruikelijk”, aldus Diek Parlevliet (directeur P&P).

In Duitsland wordt door Zembla de verkeerde conclusie getrokken uit persoonlijke aantekeningen van de kapitein. Die conclusie – highgrading – mist ieder economische motief omdat grote en kleine haring dezelfde prijs opbrengt op de exportmarkt. Het lopende onderzoek in Duitsland wacht P&P daarom met vertrouwen af.

In Australië heeft P&P, voordat het schip vertrok, met zijn Australische joint-venture partner duidelijke afspraken gemaakt met de Australische overheid. Vervolgens is een visvergunning afgegeven voor een bepaalde hoeveelheid quota gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dezelfde overheid heeft zich daarna niet aan de eerder gemaakte afspraken gehouden en last minute om politieke redenen de wet gewijzigd.

Commitment aan duurzame visserij
P&P committeert zich nadrukkelijk aan internationale en Europese afspraken over goed visserijbeheer. “Wij zijn een familiebedrijf dat al meer dan 60 jaar bestaat en nog vele generaties lang door wil gaan. Duurzame visserij is hiervoor essentieel. De omslag naar duurzame visserij hebben wij al jaren geleden gemaakt. Onze certificeringen onder het MSC duurzaamheidslabel zijn daar een goed voorbeeld van”, aldus Diek Parlevliet, directeur PP.

Meer… Parlevliet & Van der Plas