Record aantal windparken via Eemshaven in 2018

Begin dit jaar is vanuit de Eemshaven de laatste hand gelegd aan windpark Nordsee One. Direct daarna startte vanaf Orange Blue Terminals (Julianahaven) de aanleg van Merkur Offshore. Een bijzonder project, aangezien alle logistieke zaken (fundatiepalen, verbindingsstukken, torens, rotorbladen, gondels) via de Eemshaven verlopen. Ook het onderhoud van dit park wordt vanuit de Eemshaven georganiseerd.

Unicum voor de Eemshaven
Later dit jaar volgt windpark Albatros. In 2018 is de Eemshaven betrokken bij de aanleg van maar liefst vijf windparken in het Duitse deel van de Noordzee. Een unicum voor de Eemshaven en misschien wel een record aantal dat in één jaar via een haven wordt aangelegd. Op de foto zijn van links naar rechts de installatieschepen ‘Seafox 5’ (Merkur Offshore), ‘Pacific Osprey’ (Hohe See) en ‘Vole au Vent’ (Borkum Riffgrund II) in de Julianahaven te zien.

Twee derde van Merkur Offshore is inmiddels geïnstalleerd en begin juni is de eerste stroom geproduceerd. Ten tijde van de aanleg van Merkur Offshore is ook de bouw van Borkum Riffgrund II en windpark Hohe See begonnen. Borkum Riffgrund II gaat via de terminal van Wagenborg (Julianahaven) en Hohe See via de drukke terminal van Orange Blue Terminals.