Recordaantal leerlingen aan de slag met geotechniek

Op 7 april start de achtste editie van de GeoWeek. Een week waarin ruim 4000 leerlingen van 10-15 jaar kennismaken met het geotechnisch werkveld. Scholieren in heel Nederland krijgen gastlessen van professionals uit 50 bedrijven uit de bodem-, water- en geo-informatiesector.

De geo-bedrijven ontvangen klassen op locatie en maken leerlingen bewust van de goede toekomstmogelijkheden die hun werkveld te bieden heeft. Dit is nodig om de in de behoefte van technisch geschoolde geografen op langere termijn te voorzien, aldus het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). De leerlingen gaan zelf aan de slag met bijvoorbeeld bodem- en wateronderzoek, meten de hoogte van hun school op of maken een digitale kaart. KNAG noemt ‘zelf doen’ een waardevolle ervaring. Nog nooit gaven zo veel docenten hun klas op om mee te doen, een teken dat ook in het onderwijs behoefte bestaat voor praktijkgerichte gastlessen. Wellicht zijn deze leerlingen de geotechnici van de toekomst.

De GeoWeek wordt elk jaar georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). In deze week maken ruim 4000 leerlingen van 10 tot 15 jaar kennis met de meer technische kanten van aardrijkskunde door met de klas op expeditie of veldwerk te gaan naar een ‘GeoBedrijf’ of een ‘GeoProf’ op school te ontvangen. De GeoWeek wordt financieel mogelijk gemaakt door Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO), KNAG, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Unie van Waterschappen en EBN.

Meer… GeoWeek