Recordvangst van 1100 kilo aan heroïne in Antwerpse haven

De politie heeft dinsdag 21 februari 6 personen aangehouden voor hun betrokkenheid bij een internationaal transport van ruim 1100 kilo heroïne. Een gezamenlijk onderzoek van de Landelijke Recherche met Douane Antwerpen en de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen leidde maandag 20 februari tot de doorzoeking van een container in de haven van Antwerpen. Deze container was eerder van een schip gelost en afkomstig uit Iran. De Douane vond bij de doorzoeking van de container in 2 bakmachines een partij heroïne van 1131,7 kilo.

Straatprijs van deze partij ligt rond de 68 miljoen euro
De vangst heroïne betekende een recordvangst voor België. In Nederlands is al eens eerder door de Landelijke Recherche een partij van 1200 kilo in beslag genomen. De groothandelswaarde van de heroïne bedraagt ongeveer 17 miljoen euro. De totale straatprijs voor pure heroïne komt op ongeveer 34 miljoen euro. In de praktijk wordt pure heroïne echter zelden verkocht maar minstens één keer versneden. Dat brengt de uiteindelijke straatprijs van deze partij op rond de 68 miljoen euro.

De container met de bakmachines is dinsdag naar een locatie in Heijen (Noord-Limburg) gebracht. De politie heeft in Heijen 2 mannen, 39 en 41 jaar oud, uit Amsterdam aangehouden. Ze waren op dat moment bezig de bakmachines te openen. Een 3e  persoon, een 57-jarige inwoner uit Sittard had het pand kort tevoren verlaten maar kon op de snelweg worden aangehouden.

In Rotterdam zijn bij het bedrijf dat de container naar Heijen bracht zijn in totaal drie mannen aangehouden. Naast de 28-jarige chauffeur van het transport die zonder vast woon- of verblijfplaats is, gaat het om twee 34-jarige mannen uit Rotterdam en Amersfoort.

De politie stelt onder het gezag van het Landelijke Parket een onder nader onderzoek in. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.