Reddingboot Dorus Rijkers gered

Met de overdracht van een prachtig schaalmodel is een begin gemaakt met de restauratie van de echte, in 1923 gebouwde motorreddingboot Dorus Rijkers. Dit restauratieproject beslaat een periode van vijf jaar en wordt in Museumhaven Willemsoord uitgevoerd. Het schaalmodel is vervaardigd door de op Texel woonachtige Jacob Hoogerheide.

De motorreddingboot Dorus Rijkers, die van 1923 tot 1955 in Den Helder op station heeft gelegen en waarmee 659 drenkelingen zijn gered, wordt weer in haar oude glorie hersteld. Hiervoor is een nieuwe stichting opgericht. Deze Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers (1923) heeft de oude reddingboot overgenomen van de vorige eigenaar, die de restauratie niet rond kon krijgen. De verdere restauratie zal samen met de Stichting Nautische Monumenten Den Helder ter hand worden genomen.

Het bestuur van de Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers (1923) bestaat uit voorzitter Harry Cornelje, secretaris Sip Wiebenga (oud-directeur KNRM), Tom Lantau en Jacob Hoogerheide. Op maandagmiddag 7 september heeft dit enthousiaste bestuur, samen met een aantal vrijwilligers die het schip gaan restaureren, haar eerste officiële vergadering gehouden. Tijdens deze bijeenkomst bood Jacob Hoogerheide het nieuwe stichtingsbestuur heel verrassend een door hem vervaardigd schaalmodel van de Dorus Rijkers aan. Hierbij sprak hij de hoop uit dat de echte Dorus Rijkers er over vijf jaar weer net zo mooi zou uitzien. Vervolgens werd het model officieel overhandigd aan de voorzitter van de Stichting Nautische Monumenten Den Helder, Henk Mosk, die beloofde het in de museumhaven een mooi plekje te zullen geven.

Henk Mosk: “Belangstellenden in het restauratie-project kunnen nu aan het model zien hoe het echte schip er moet gaan uitzien. Op dit moment wordt hiervoor een restauratieplan opgesteld. Tevens zullen nog meer vrijwilligers en fondsen worden geworven om het project binnen de gestelde termijn van vijf jaar te kunnen realiseren.”

Foto:
Modelbouwer Jacob Hoogerheide toont trots het door hem vervaardigde schaalmodel van de motorreddingboot Dorus Rijkers. Hij wordt omringd door de overige bestuursleden en de vrijwilligers van de nieuwe stichting. (Foto: SNM)

Bron: Stichting Nautische Monumenten Den Helder, 09-09-2009;