Reddingbootlanceervoertuig verhuisd naar Noordwijk

De KNRM heeft afgelopen zaterdag één van haar grote lanceervoertuigen voor reddingboten verhuisd van Wijk aan Zee naar Noordwijk aan Zee. Deze grote logistieke operatie verliep over het strand en het water. 

Het lanceervoertuig (Seatrac), is speciaal ontwikkeld om grote reddingboten vanaf het strand in zee te kunnen lanceren. Dit voertuig is bijna zes meter breed en kon niet over de weg vervoerd worden van Wijk aan Zee naar Noordwijk. Daarom is er een route gekozen over het strand via het Tata Steel-terrein over de monding van het Noordzeekanaal naar IJmuiden. Daarna kon het voertuig zelfstandig over het strand verder naar Noordwijk aan Zee.

Twee kranen van Mammoet Transport
Om de 26 ton zware Seatrac op en van het ponton te hijsen, stelde Mammoet Transport twee hijskranen ter beschikking. Het vervoer over water is verzorgd door Van Laar Maritime, en van de haven naar het strand begeleid door IJmond Exceptioneel Transport Begeleiding.

De verhuizing was nodig om de oudste Seatrac van KNRM Noordwijk aan Zee, uit 1990, te kunnen vervangen door de jongere Seatrac van KNRM Wijk aan Zee. In het KNRM-boothuis Wijk aan Zee wordt binnenkort een waterdichte tractor gestationeerd, die niet in het kleinere boothuis van KNRM-reddingstation Noordwijk aan Zee past.