Rederij Groen bestelt twee seismische ondersteuningsvaartuigen bij Maaskant

Rederij Groen uit Scheveningen heeft twee offshore vaartuigen besteld bij Maaskant Shipyards Stellendam, onderdeel van Damen Shipyards. Beide zijn bestemd voor ‘Seismic Research Support’ diensten en zullen in 2013 worden opgeleverd. Het is de eerste keer dat speciaal voor deze doeleinden nieuwe vaartuigen worden besteld bij de werf.

De schepen zijn ontworpen in samenwerking mat Saltwater Engineering en geheel afgestemd op de wensen en ervaringen van rederij Groen. Als hoofdtaken zullen zij ‘chase & support’ activiteiten uitvoeren bij seismisch onderzoek, dat wil zeggen het veilig stellen van het onderzoeksgebied en het beschermen van de gevoelige apparatuur.

Kenmerken
Beide SRSV’s (Seismic Research Support Vessels) krijgen een lengte van 40 meter, zijn 9,30 meter breed en hebben twee Caterpillar voortstuwingsmotoren van in totaal 1940kw (2640pk) die een snelheid van 14 knopen realiseren. De schepen worden gebouwd voor wereldwijd gebruik en hebben accommodatie voor 14 personen.

Lange ervaring
Rederij Groen heeft een jarenlange ervaring met schepen en reparatie-activiteiten van Maaskant Shipyards. Zo werd onlangs een door Maaskant in 1994 gebouwd vissersschip (een boomkor) geconverteerd in een OSV (Offshore Support Vessel). Tevens wordt veel reparatie en onderhoud aan 22 schepen en 47 chartervaartuigen van Groen uitgevoerd op de werf in Stellendam. Het gaat daarbij vooral om onderhoud van offshore werkschepen. De nieuwe seismische vaartuigen zullen in het eerste kwartaal van 2013 in de vaart gebracht worden.

Maaskant Shipyards Stellendam
Maaskant Shipyards, onderdeel van Damen, is in haar vakgebied toonaangevend en beschikt over een eigen uitgebreide geëquipeerde machinefabriek, onder meer voor het verlenen van een optimale 24-uurs service. De werf beschikt daarnaast over drie droogdokken voor grotere reparaties. Maaskant voert veel reparaties uit voor de visserij, overheidsdiensten, de bagger- en de offshore industrie. Daarnaast bouwt Maaskant schepen voor de visserij en de offshore en voert de werf conversies uit van vissersschepen tot motorjachten.

Meer… DAMEN