Ronde om Texel 2009 breidt uit tot Zwitserleven Zeilweek

In 2009 breidt de Ronde om Texel uit tot de Zwitserleven Zeilweek. Dit spectaculaire zeilevenement is een bundeling van activiteiten die het adrenalinepeil doen stijgen. Decennialang draaide alles om ‘s werelds grootste catamaranrace de Ronde om Texel. Nu wordt het programma langer, breder en nog uitdagender. Voor zowel wedstrijdzeilers, recreanten als het publiek. Zo reist dit jaar ook de mondiale windsurftop af naar Texel om daar voor de wereldtitel slalom te strijden.

Van 8 tot en met 13 juni is het Texelse zand bij Paal 17 het epicentrum van alles wat op hoge snelheid over het strand, door de branding en op zee scheert. Voor de fanatieke wedstrijdzeilers bestaat de Texel Dutch Open, het officiële Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen, nu uit drie volle racedagen en de grote Ronde op zaterdag 13 juni. Van woensdag tot en met vrijdag kunnen ze zich tevens wagen aan de afvalrondes van de Short Track Races. De spannende finale vindt op vrijdag plaats. De enthousiaste recreanten komen ruimschoots aan hun trekken met de traditionele Horstocht en de nieuw te organiseren Vuurtorenrace.

Op de wal valt er eveneens veel te beleven. De Pitstraat op het strand is inmiddels een begrip en wordt voor nog meer clinics en presentaties ingezet. Daarnaast verrijken diverse demonstratiesporten het programma. Het zand leent zich prima voor het sensationele strandzeilen met Blokarts. Ondertussen zullen de kitesurfers zich in de branding uitleven en de high-performance zeilers hun acrobatische kunsten vertonen. Traditiegetrouw wordt de Zwitserleven Zeilweek ‘s avonds opgeluisterd door swingende muziekbands.

Ontwikkeling
“We wilden meer uit de Ronde om Texel en Texel Dutch Open als geheel halen”, aldus Rondevoorzitter Sidny van Zon. “Er wordt jaarlijks kosten noch moeite gespaard om bij Paal 17 een fantastisch evenemententerrein op te tuigen. Dan is het zonde om dat voor een paar dagen zeilplezier te doen. Vandaar dat we samen met de organisatie hebben gekeken naar de mogelijkheid om het concept op een interessante manier uit te bouwen. Met de Zwitserleven Zeilweek willen we juist de minder conventionele en vooral spectaculaire zeildisciplines bundelen tot hét high-performance evenement op de jaarlijkse zeilkalender.” Dat moet deelname leuker en uitdagender maken.

“Bovendien kunnen de deelnemers nu eerder naar Texel komen, is er voor toeschouwers meer te doen en kunnen de media over meerdere topsportmomenten berichten”, stelt Rondecoördinator Edwin Lodder. Het is de bedoeling dat de Zwitserleven Zeilweek in 2012 verder uitbreidt met ondermeer het WK Nacra. “Maar ook met de 49ers, 29ers en Extreme 40’s”, vult Schuchart aan. Het windsurfen zal op een nader te bepalen wijze onderdeel blijven uitmaken van de Zwitserleven Zeilweek.

De Zwitserleven Zeilweek 2009 wordt verder ondersteund door VVV Texel, TNG, Treffers & Kappa, Nissan, Paal 17 Events, Rab-Texeler, ROC Mondriaan, TESO en Liebherr.

Bron: Zwitserleven Zeilweek / Diana Bogaards, 04-03-2009;