Rondvaartboten Amsterdam krijgen gerechtigheid

Een groot aantal tijdelijke vergunningen voor rondvaartboten in Amsterdam is vernietigd. De vergunningen zouden tot 1 januari 2020 gelden. De gemeente heeft die vergunningen op verkeerde gronden verstrekt, zegt de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. De oude exploitatievergunningen voor onbepaalde tijd zijn nu weer geldig.

Voor de eigenaren van de rondvaartbedrijven is dit goed nieuws. “We zijn ontzettend opgelucht. Eindelijk gerechtigheid. We zien nu weer een toekomst en kunnen ons personeel in dienst houden”, zegt een woordvoerder van de Verenigde Rederijen Amsterdam (VRA) tegen het AD.

Drukte op de grachten reguleren
De gemeente wil de drukte in de grachten reguleren en had in 2014 een nieuw beleid ingevoerd. Volgens de gemeente belemmerde boten langer dan 14 meter de doorstroming en veroorzaken die boten opstoppingen. Waardoor de gemeente een maximum van 135 tijdelijke vergunningen had uitgegeven.

Gemeente heeft niet naar aangedragen oplossing gekeken
Vergunningen mogen alleen worden beperkt als daar ‘dwingende redenen van algemeen belang’ voor zijn. De rederijen kwamen met de oplossing om andere stuurmiddelen te gebruiken zoals een boegschroef en hekschroef om de doorstroming te verbeteren. Maar de gemeente heeft niet gekeken naar de aangedragen oplossingen waardoor er van ‘dwingende redenen van algemeen belang’ geen sprake is.

Gemeente moet met andere oplossing komen
De Raad van State heeft dan ook gezegd dat de gemeente Amsterdam nog wel met een andere oplossing moet komen.

 

 

Photo:

Related news

List of related news articles