Rotterdam Cool Port: haven ontmoet greenports

De provincie Zuid-Holland is al jaren een drijvende kracht achter het moderniseren van de verslogistiek. Rotterdam Cool Port is een te realiseren koel- en vriescluster in de Waal-Eemhaven, waarvan nu besloten is dat het er komt. De provincie steekt €10 miljoen in het project.

Vervoerders profiteren van een rijk scala aan mogelijkheden op het gebied van spoor, binnenvaart en kustvaart. Grote versstromen uit binnen- en buitenland zullen in Rotterdam Cool Port samenkomen, worden bewerkt en grotendeels doorgevoerd naar bestemmingen elders in Europa. De uitstekende bereikbaarheid draagt niet alleen bij aan de efficiëntie van het cluster, maar ook aan zijn duur­zaamheid. Rotterdam is voor veel rederijen de eerste haven die zij aandoen in Europa, dat zal de positie van Rotterdam Cool Port versterken.

Investering
De ontwikkeling van Rotterdam Cool Port is cruciaal voor de ontwikkeling van Rotterdam als draaischijf voor het versvervoer, maar ook voor de toekomst van de (glas)tuinbouw, geconcentreerd in 4 Zuid-Hollandse greenports. Daarom investeert de provincie Zuid-Holland mee voor €10 miljoen (zogeheten ‘FES-middelen’) aan randvoorwaarden en gedeelde faciliteiten rondom het terrein en in het logistieke systeem dat Rotterdam Cool Port aantakt op de regio, waaronder de greenport Westland-Oostland.

Eerste terminal in 2017
Het cluster gaat van start met een ultramoderne koel- en vriesloods, waarin Kloosterboer en het Havenbedrijf Rotterdam investeren. De verwachting is dat de versterminal in het eerste kwartaal van 2017 operationeel is. De bouw start begin 2016.

Meer… Provincie Zuid-Holland