Rotterdam uitgeroepen tot ‘Port of the Year’ voor zeevarenden

Op maandag 23 April is de haven van Rotterdam in Genève uitgeroepen door de ISWAN (International Seafarers’ Welfare & Assistance Network) tot ‘Port of the Year 2018’. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst over de Maritime Labour Convention op het kantoor van de International Labour Organisation (ILO). Rotterdam krijgt de prijs vanwege de inspanningen om een gastvrije haven voor zeevarenden te zijn.

“Wij zijn blij met deze prijs want het bevestigt dat we goed bezig zijn om een haven te worden waar zeevarenden graag naartoe komen”, aldus havenmeester René de Vries. Sinds drie jaar is de Vries voorzitter van het Rotterdam Port Welfare Committee (RPWC). Dit is een samenwerkingsverband tussen Deltalinqs, VRC, stichting de Beer en het Havenbedrijf.

Rotterdam Port Welfare Committee
RPWC heeft het nieuwe zeemanshuis International Seafarers’ Centre The Bridge in Oostvoorne mogelijk gemaakt. Inmiddels hebben meer dan 4.000 zeevarenden het huis bezocht in twee jaar tijd. RPWC heeft ook zorg gedragen voor een mobiele wifi cabine in de Botlek. Het samenwerkingsverband heeft de afgelopen jaren een grote impuls gegeven aan tientallen vrijwilligers uit Rotterdam en omstreken. Zij bezoeken schepen, nemen mobiele wifi routers mee aan boord, bieden transport naar de zeemanshuizen en bemannen deze zeemanshuizen. Bij het fonds kan iedereen, bedrijf en particulier, geld aanvragen voor projecten en initiatieven. Het mag daarbij gaan om een specifieke groep, bijvoorbeeld zeevarenden die graag sporten of zeevarenden in een bepaald stuk van de haven, zoals de Botlekhaven.

De Maritime Labour Convention van de ILO regelt de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden voor zeevarenden wereldwijd en doet ook een oproep om goede walvoorzieningen in havens te bieden; een havenbezoek is voor een zeevarende de gelegenheid om contact met familie en vrienden op te nemen, even een afwisseling te krijgen van de routine op zee, mensen te treffen en medische zorg te krijgen.