Rotterdam wil meer dan verdubbeling windenergie

“Rotterdam neemt de handschoen op om méér megawatts te realiseren. Een verdubbeling van de huidige capaciteit alleen is niet genoeg. Daar is de haven al goed voor. Samen met stadsregio moeten we kijken naar mogelijkheden, zoals op de noordoever van de Waterweg. Ook voor de kust moeten we creatief kijken naar oplossingen. Waarom kan hier een windpark niet gecombineerd worden met natuurwaarde? Ik sluit dit niet op voorhand uit”, aldus de Rotterdamse wethouder Rik Grashoff vanavond tijdens het Rotterdam Climate Initiative-winddebat op de Maasvlakte, aan de vooravond van een nieuwe opvoering van Don Quichot.

Op dit moment staat voor 151 megawatt aan windturbines in het havengebied opgesteld, dat is zo’n tien procent van het landelijke vermogen. Nieuwe windturbines komen met name op de zeewering van de Maasvlakte 2.

De haven van Rotterdam is een van ’s werelds voornaamste energiehavens. Daarbij gaat het allang niet meer alleen om olie en olieproducten. Het Havenbedrijf richt zich op de op- en overslag van biobrandstoffen en Liquified Natural Gas (LNG), daarnaast ook op windenergie. In 2001 sloot het Havenbedrijf het ‘Convenant Realisatie Windenergie Rotterdamse Haven’ met ondermeer de omliggende gemeenten, provincie en Zuid-Hollandse Milieufederatie. Doel was onder andere de realisatie van 120 megawatt in 2010 in het havengebied. Die doelstelling is met de huidige 151 megawatt ruimschoots gehaald. Maar Rotterdam wil meer. Duurzame energie is een van de pijlers onder het ambitieuze klimaatprogramma van het RCI: 50% CO2-reductie in 2025, ten opzichte van 1990. Dat wordt gerealiseerd door energiebesparing, de inzet van duurzame energie zoals zon, wind en biomassa en door het afvangen en ondergronds opslaan van CO2.

Rotterdam volgt voor windenergie drie sporen. Ten eerste door het bouwen van windturbines op land in het bestaand havengebied en op de nieuwe zeewering van de Maasvlakte 2. Het Havenbedrijf is nagegaan of alle mogelijkheden om windenergie in het havengebied te realiseren, zijn benut. Het komt tot de conclusie dat dit niet volledig het geval is. Bovendien kan een aantal bestaande windturbines worden gemoderniseerd. Deze slag betekent een extra capaciteit van 65 MW. Op de buitenring van Maasvlakte 2 zijn 24 windmolens gepland. Voor Maasvlakte 2 moeten er ook enkele wijken. Deze uitbreiding levert in totaal 108 MW extra op.

Ook het gebied pal voor de kust (de 12-mijlszone) wil Rotterdam graag benutten. Hier moet rekening gehouden worden met uiteenlopende belangen, zoals de vaarroutes, de zichtlijnen en de natuurbescherming (Natura 2000). Het Rotterdam Climate Initiative liet met Havenbedrijf en de Provincie Zuid-Holland onderzoek doen naar de mogelijkheden, rekening houdend met deze belangen. Daar zijn enkele potentiële gebieden uitgekomen. Wel moet dan in gesprek met betrokkenen gewerkt worden aan die restricties.

Op de volle zee ziet Rotterdam grote mogelijkheden. Dat is het domein van het Rijk. Rotterdam wil die mogelijkheid wel graag stimuleren en daaraan bijdragen. Scheepvaart Adviesgroep Noordzee gaat scheepvaartroutes veranderen om grootschalige windparken op de Noordzee mogelijk te maken.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam NV, 19-06-2009;