Rotterdamse haven dichthouden voor Noordpoololie

olie+noordpool+578

GroenLinks wil dat de Rotterdamse haven haar poorten gesloten houdt voor de import van Noordpoololie. Vandaag werd bekend dat een Russisch schip met olie die is opgepompt onder de Noordpool op 1 mei aankomt in Rotterdam.

Het gaat om 550 duizend vaten die afkomstig zijn van het boorplatform Prirazlomnoye, waar afgelopen herfst de 30 opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise door Russische veiligheidsagenten werden gearresteerd en maanden werden opgesloten.

GroenLinks is fel tegenstander van de olieboringen in het Noordpoolgebied, aangezien de kans groot is dat die boringen tot onherstelbare schade aan de natuur zullen leiden. ‘Het opslaan van Noordpoololie in Rotterdam past niet bij de doelstelling om van de Rotterdamse haven de meest duurzame haven van Europa te maken’, aldus raadslid Arno Bonte.

Bij het boren naar olie in het Noordpoolgebied is de kans op milieuschade erg groot. De kans op lekkages is aanzienlijk, zeker met het verouderde materiaal waar het Russische oliebedrijf Gazprom mee werkt, en er is geen enkele ervaring met het opruimen van lekkages in het Noordpoolgebied. Dat was ook de reden dat Greenpeace daar actie voerde. Bonte: ‘Gazprom speelt Russisch roulette met de Noordpool. De Rotterdamse haven moet daar niet aan mee willen werken.’

De ruwe olie uit het Noordpoolgebied is eigendom van Gazprom Neft, de oliearm van het Russische gasbedrijf Gazprom. Het bedrijf wil met een vast schip een lijndienst opzetten naar Rotterdam. Via een pijpleiding zou de olie dan naar Zeeland Refinery in Vlissingen gaan. Deze joint venture van Total en Lukoil heeft interesse om de olie te kopen en te verwerken. Het olieveld Prirazlomnoye zal dit jaar naar schatting 6.000 vaten per dag produceren, en tegen 2021 zelfs 120.000 vaten per dag.

Meer… Groenlinks