Rotterdamse haven simuleert Brexit om de pijnpunten te ontdekken

  • binnenland

De Rotterdamse haven gaat in november de Brexit simuleren. “Alle verschillende partijen en bedrijven kunnen dan voelen hoe het zal zijn. Op die dag hopen we de pijnpunten te ontdekken. Dan kunnen we nog een paar maanden hard werken om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de echte brexit”, aldus Allard Castelijn, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam tegen RTL Z. 

De onderhandelingen zijn nog in volle gang en premier May onderbreekt haar vakantie voor een spoedoverleg met de Franse president Macron. Maar het Havenbedrijf denkt niet dat de brexit nog tegengehouden kan worden en simuleert daarom een echte brexit-situatie.

“Een goede brexit is ook gewoon slecht”
Volgens Castelein levert de brexit sowieso vertragingen op door de inspecties en douane. “Een goede brexit is ook gewoon slecht. Een haven zoals die van ons moet het hebben van vrije handel. Bang is niet het woord dat ik wil gebruiken, maar ik maak me wel degelijk zorgen.”

Bedrijven staan niet voldoende stil bij de brexit denkt Castelein. De helft van de bedrijven die handelt met het Verenigd Koninkrijk denkt dat de brexit geen invloed zal hebben. Volgens Castelein gaat het wel degelijk invloed hebben.

“We moeten systemen aanpassen, er komen meer formulieren, meer douanehandelingen, inspecties. En het heeft gevolgen voor de fysieke ruimte: we willen geen files tot op de A15. Kijk, nu worden verse bloemen diezelfde dag nog geleverd in Engeland. Dat kan straks misschien niet meer”, verteld Castelein aan RTL Z 

De brexit gaat op 29 maart 2019 in, het Verenigd Koninkrijk verlaat dan de Europese Unie. v

Related news

List of related news articles