Rotterdamse presentatie biografie Marten Toonder senior

Hoe een analfabete plattelandsjongen zich opwerkte tot zeekapitein, voor zijn zoon comics uit Amerika meebracht en zo de vader werd van een van onze bekendste striptekenaars. Dat is in het kort het bijzondere leven van Marten Toonder senior, een verhaal dat is opgetekend in de  geïllustreerde biografie van de hand van Erik de Graaf.

Na een leven in bittere armoede op het Groningse platteland vertrok Toonder in 1899 naar Rotterdam om als matroos aan te monsteren op de grote vaart. Met veel geluk, talent en doorzettingsvermogen leerde hij alsnog lezen en schrijven, haalde hij zijn stuurmandiploma’s en klom hij op tot kapitein op de grote vaart bij de Rotterdamse rederij Van Nievelt Goudriaan & Co.  Tientallen jaren was Rotterdam Toonders thuishaven. Hij woonde in zeemanshuizen aan de Schiedamsedijk en op Katendrecht, vertrok op zijn zeereizen vanaf de Veerkade en woonde op verschillende Rotterdamse adressen. Zijn zoon Marten Toonder junior, de latere striptekenaar, werd geboren in de Thorbeckestraat op het Noordereiland.

Alle reden om ook in Rotterdam een presentatie van deze biografie te houden. Dat doen we doen op Katendrecht op een plek met een rijk maritiem verleden. De biograaf zal daar een korte lezing houden, waarin hij vooral ingaat op het zeevarende deel in het leven van Marten Toonder senior. Toegang is gratis en voor iedereen. Na afloop signeert de auteur.

Wanneer: zondag 1 november, aanvang 14.30 uur
Waar: boekhandel Bosch & De Jong,  in de Fenix Food Factory, Veerlaan 19d, Rotterdam
Boek: Erik de Graaf – Marten Toonder senior, van eierzoeker tot zeekapitein. Geïllustreerd, gebonden, 224 pagina’s, € 27,50.