Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos ontwerpen nieuwe scheepswerf in Kazachstan

  • binnenland

RoyalHaskoningKazachstan

Energiebedrijf Eni heeft de internationale advies- en ingenieursbureaus Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos de opdracht gegeven om een nieuwe scheepswerf te ontwerpen in Kazachstan, bij Kuryk aan de Kaspische Zee. Met de opdracht is een bedrag van USD18 miljoen gemoeid.

De nieuwe scheepswerf gaat voorzien in de bouw, reparatie en onderhoud van schepen die nodig zijn voor de groeiende olie- en gasexploratie en -productie in het gebied. Daarmee is de werf van groot strategisch belang voor de economie van Kazachstan en verschaft bovendien lokale werkgelegenheid. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het Italiaanse energieconcern Eni en het Kazachstaanse staatsbedrijf KazMunayGas (KMG).
De eerste fase voorziet in een scheepsbouwproductie van 400 ton per maand en het onderhoud van 70 schepen per jaar.

Wim Klomp, projectdirecteur bij Royal HaskoningDHV: “We werken nauw samen met onze partner Witteveen+Bos en het lokale adviesbureau NIPI Neftegas om FEED-services (Front End Engineering Design) te leveren voor alle aspecten van de scheepswerf in Kuryk en om de lokale vergunningen te verkrijgen voor onze klant.
Het project heeft een korte doorlooptijd. Daarom werken we met een multidisciplinair projectteam dat snel beslissingen kan nemen en de vele verschillende, maar onderling samenhangende technische aspecten van het project efficiënt coördineert. Wij maken hierbij zoveel mogelijk gebruik van lokale praktijken, zowel bij de keuze van technische oplossingen tijdens de bouwfase als voor de operationele methoden wanneer de scheepswerf in bedrijf is.”

De diensten van Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos bestaan uit projectmanagement, planning, onshore maritieme werken, gebouwen, en werktuigbouwkundige en elektrische diensten.

Egbert Teunissen, projectdirecteur bij Witteveen+Bos: “In de tunnelbouw werken we wereldwijd al meer dan 25 jaar succesvol samen met Royal HaskoningDHV. Dankzij deze sterke relatie konden we snel een sterk team opzetten voor de offertefase van het ontwerpcontract. Onze lokale aanwezigheid in Kazachstan gedurende de laatste 20 jaar en de gespecialiseerde expertise in scheepswerven van Royal HaskoningDHV vormen een perfecte combinatie voor dit project. Nu we het contract hebben gewonnen, willen we graag bewijzen hoe goed onze samenwerking is door een geslaagd project op te leveren aan onze klant.”

Inmiddels is de ontwerpfase gestart en heeft het Eni-KMG-klantteam een begin gemaakt met het zoeken naar internationale partners met expertise in scheepsbouw en -reparatie die willen investeren in de nieuwe scheepswerf en deze willen exploiteren.

Meer… Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten