Royal HaskoningDHV ontwerpt aanleg van polder voor Singapore

Singapore gaat een polder aanleggen op basis van een ontwerp van Royal HaskoningDHV en lokale partner Surbana Jurong. De polder voegt 810 hectare toe aan Pulau Tekong, een van de grootste eilanden van Singapore. Traditioneel wordt voor landwinning zand opgespoten tot boven zeeniveau. De nieuwe aanpak is gebaseerd op het model dat al 400 jaar in Nederland wordt toegepast: eerst een ringdijk aanleggen en vervolgens het water uit het binnendijkse gebied pompen. Hierdoor kan het drooggelegde land op een lager niveau worden bebouwd, waardoor er veel minder zand nodig is voor de landaanwinning.

Royal HaskoningDHV en lokaal ingenieursbureau Surbana Jurong deden uitvoerig onderzoek en leverden een technisch ontwerp in opdracht van de Housing & Development Board in Singapore. Onderzoek en ontwerp werden uitgevoerd in samenwerking met professor Kees d’Angremond, een autoriteit op dit gebied en Deltares in de rol van adviserend consultant.

Deze oplossing vergt veel minder zandsuppletie dan de hier gebruikelijke landwinningsmethode
Mark van Zanten, Senior Project Manager bij Royal HaskoningDHV, verklaart: “We zijn trots dat we kunnen bijdragen aan de toekomst van Singapore. Inpolderen is in Nederland al eeuwen gebruikelijk, maar voor Zuidoost Azië en de rest van de wereld is het een relatief nieuwe methode. Deze oplossing vergt veel minder zandsuppletie dan de hier gebruikelijke landwinningsmethode en dat zal uiteindelijke besparingen opleveren in de initiële bouwkosten.

Landen hebben landwinningsoplossingen nodig om zich te beschermen
Loh Yan Hui, Deputy CEO Infrastructure van Surbana Jurong, voegt daar aan toe: “Landen hebben innovatieve en economische landwinningsoplossingen nodig om zich te beschermen tegen de stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatverandering. Dit partnership met Royal HaskoningDHV is de eerste van zijn soort in deze regio.”

Het project gaat naar verwachting eind 2017 van start en zal in 2022 zijn voltooid.