Ruim 450 voorinschrijvingen voor Zwitserleven Ronde om Texel 2008

Een week voor de start van de Zwitserleven Ronde om Texel 2008 staat de teller op ruim 450 voorinschrijvingen. De bonte vloot van cracks en recreanten vertegenwoordigt elf nationaliteiten. De overall winnaars van 2007, de huidige Tornado wereldkampioenen Darren Bundock en Glenn Ashby (AUS), ontbreken. Zij zijn op trainingsstage in China, als voorbereiding op de Olympische Spelen van 2008. De Nederlandse Olympiërs Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis zijn wel van de partij en wel met hun Tornado. Aan het aantal razendsnelle carbonboten te zien, belooft vooral de strijd om de line honours dit jaar een spektakel te worden. Op zaterdagmorgen 7 juni rond 10.00 uur trekken de honderden zeilers hun schoten aan op weg naar de vuurtoren.

In 2007 pakten Xander Pols en Tjiddo Veenstra met hun carbon M20 de line honours. Tijdens de 31ste Zwitserleven Ronde om Texel krijgen ze flinke concurrentie. Zo wagen de recordhouder Wouter Samama en Paul Buyse zich met hun gloednieuwe Extreme 20 aan een nog sneller rondje. In 2005 klokten Samama en zijn toenmalige bemanning Jeroen van Leeuwen de recordtijd van 2 uur, 11 minuten en 11 seconden. Dat deed het tweetal op de olympische Tornado. Herbert Dercksen, die samen met Booth in 2004 de eindzege pakte en vorig jaar als tweede over de lijn kwam, doet weer mee met zijn Extreme 20. Dit keer met de Brit Mark Bulkely in de draad. Beide zeilers voeren tegen elkaar tijdens de Olympische Spelen van 2004.

Vincent Huntelman is een nieuwkomer in dit geweld van recordjagers, maar zijn bemanning Sven de Laaf was al eens de snelste in 2003. Zij brengen een Eagle 20 carbon in de strijd. De inmiddels 65-jarige Göran Marström (SWE), bouwer van de M20 en Tornado, weet van geen ophouden en doet gewoon weer een poging. In 2006 pakte hij de line honours met zijn M20. Volgende week probeert de veteraan dat succes samen met landgenoot Thomas Petersson te evenaren. Hans Bouscholte en Ruurd van Wieren kwamen in 2004 als eerste over de lijn. Ook zij beproeven hun geluk met een Eagle 20 XXL kleine spi.

Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis verruilt op Texel voor het eerst de F18 voor de olympische Tornado. Daarmee behoren zij eveneens tot de favorieten voor de line honours.

Kanshebbers voor de eindzege
Afhankelijk van de windcondities maken over het algemeen de top F18-teams de grootste kans op de eindzege. Dit heeft met de handicapberekening te maken. Tweevoudig winnaar Mischa Heemskerk en zijn bemanning Bastiaan Tentij waren vorig jaar dichtbij met een tweede plek. Zij gaan als grote favorieten van start. Gunnar Larsen (pakte eindoverwinning in 1999) en Stefan Dubbeldam gaan het hun ongetwijfeld moeilijk maken. Net als de Duitse F18 wereldkampioenen van 2006, Sach/Sach en het Franse team Mourniac/Citeau dat de 2007 op Texel de bronzen plek opeiste.

Texel Dutch Open
Voordat op zaterdag het welbefaamde zeilspektakel voor catzeilers losbarst, vindt voor de kust bij Paal 17 de Texel Dutch Open plaats. Van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 juni strijden circa zestig boten om de officiële Nederlandse titel catamaranzeilen. Ondertussen kunnen toeschouwers aan de wal alles te weten komen over deze uitdagende brandingsport. Daarvoor kunnen zij terecht in de speciaal ingerichte pitstraat op het strand. Tijdens de Rondeweek eindigt elke dag met een groots muzikaal programma in de feesttent.

Bron: Ronde om Texel, 04-06-2008;