Ruiming ankergebieden

De Noordzee is al sinds de late Middeleeuwen een verkeersplein voor de handel in West-Europa. De vele handelsbewegingen hebben hun sporen nagelaten in de vorm van objecten/restanten (al dan niet historisch) op de zeebodem. De hedendaagse ankergebieden worden beheerd door Rijkswaterstaat (RWS). Het zijn grote locaties waar zeegaande schepen veilig kunnen ankeren voor ze hun reis verder zetten. Ook in deze gebieden liggen obstakels, van losgeslagen ankers, kettingen, vistuig, tot allerlei restanten van schepen en vliegtuigen. Deze objecten vormen obstructies waarin ankers en scheepskettingen blijven hangen. Waarmee de kans vergroot dat deze ook op hun beurt obstakels op de zeebodem worden. Studies van Rijkswaterstaat hebben aangetoond dat hun aantal ieder jaar groeit.

Rijkswaterstaat verbetert de veiligheid op zee en de bereikbaarheid van de zeehavens van Rotterdam, Amsterdam en Zeeland door de ankergebieden in de Noordzee op te schonen. De kans dat in deze locaties historisch/archeologisch interessante objecten liggen, is reëel. Met dit project voor het schoonmaken van de ankergebieden is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dan ook van het begin bij betrokken als adviseur voor RWS. Als rijkspartners werken Rijkswaterstaat en de Rijksdienst nauw samen in het onderzoek naar en de bescherming van het cultureel erfgoed. Hiervoor is tussen de twee diensten ook een convenant gesloten met het oog op het cultureel erfgoed.

Met RWS en de opdrachtnemer die het ankergebied opschoont, is overeengekomen dat men een veiligheidszone rond archeologische sites respecteert en dat alle geborgen objecten worden gedocumenteerd door middel van coördinaten, foto’s en opmetingen. Deze documentatie wordt toegestuurd naar de maritiem archeologen van de Rijksdienst die dan een beoordeling/evaluatie opmaken voordat voorwerpen worden afgevoerd. Ook zijn archeologen van de Rijksdienst mee aan boord geweest bij eerder onderzoek naar de objecten in en rond het ankergebied van Schouwenbank. De objecten die mogelijk historisch interessant zijn, kunnen zo verder onderzocht worden. Andere objecten worden afgevoerd naar de schroothandelaar of als het recente ankers zijn in goede staat: verkocht aan derden.

De voorlopige balans van de ruiming van 2 grote ankergebieden is: veel recente ankers en andere objecten, meters ketting, en één mogelijk historisch stokanker.

Meer… Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed