RWS koopt onbruikbare snelle rubberboten voor Kustwacht

De rubberboten (Rigged-Hull Inflatable Boat, RHIBS) die Rijkswaterstaat heeft besteld bij de Italiaanse leverancier Arimar voor de Kustwacht zijn onbruikbaar. De boten van zo’n 1 miljoen euro kunnen niet op hoge snelheid over een ruwe zee varen. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft dat maandagavond aan de Tweede Kamer gemeld naar aanleiding van een Wob-verzoek van de Volkskrant. Ze kondigt in die Kamerbrief een onderzoek aan naar de oorzaken van de kostbare blunder. Tekst gaat verder onder de foto.

Een van de snelle rubberboten klaar voor de veiling. Foto: BVA

De boten waren bedoeld voor het inspectieschip ‘Barend Biesheuvel’ van de Kustwacht. Met het schip worden vissers op zee gecontroleerd. De Kustwacht wil voorkomen dat vissersschepen het inspectieschip van ver zien aankomen en zo de gelegenheid hebben om eventuele illegale praktijken snel weg te werken voordat de controleurs aan boord stappen. Daarom heeft het schip twee snelle boten nodig voor het verrassingseffect.

Levensgevaarlijk op hoge snelheid in ruwe zee
Bij de proefvaarten is gebleken dat de speedboten bij hoge snelheid in hoge golfslag over de kop slaan. De boten zijn alleen bestand tegen de hoge golfslag zolang ze niet harder gaan dan zo’n 11 kilometer per uur. Op een topsnelheid van 60 kilometer per uur op ruwe zee wordt het levensgevaarlijk. En op de Noordzee is het zelden zo glad als een spiegel waardoor de boten onbruikbaar zijn voor de Kustwacht.

Veiling mislukt misschien naar Cariben
Vorige maand heeft Rijkswaterstaat geprobeerd de boten te verkopen op een veiling van BVA voor 75.000 euro per stuk maar niemand wil de boten hebben. Er wordt nu uitgezocht of de boten te gebruiken zijn op de Cariben. Volgens de minister zijn de boten niet geschikt voor op rivieren of binnenwateren omdat ze daar te groot voor zijn.

Foto: BVA