Saab en Damen slaan handen ineen voor vervanging van Walrus-onderzeeërs

Het Zweedse defensie- en veiligheidsbedrijf Saab gaat samenwerken met de Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards Group om beter in te kunnen spelen op de kansen op de internationale markt voor onderzeeërs. De twee bedrijven hebben een exclusief samenwerkingsverband gesloten, met als doel de mogelijke opdracht binnen te halen om onderzeeërs voor Nederland te maken die in de toekomst de huidige Walrus-klasse moeten vervangen. Naast dit project gaan Saab en Damen ook onderzoeken of zij in de toekomst gezamenlijk kunnen inschrijven op tenders voor andere onderzeebotenprogramma’s.

Saab heeft met de overname van Kockums veel ervaring en kennis in huis gehaald over het ontwerp en de bouw van onderzeeërs en bovenwatereenheden voor de internationale markt. Hierbij worden geavanceerde systemen geïntegreerd en hypermoderne materialen en constructietechnieken gebruikt. Een cruciale rol wordt gespeeld door het unieke luchtonafhankelijke voortstuwingssysteem van Saab, op basis van de Stirling-motor. Daarnaast levert Saab over de hele wereld een groot aantal complexe defensieprogramma’s in samenwerking met overheden en commerciële partijen.

Damen levert ongeveer 160 schepen per jaar af en staat bekend om zijn unieke scheepsontwerpen. Damen is vooral uniek vanwege haar focus op onderzoek en ontwikkeling, standaardisatie en modulaire bouw. De defensie- en veiligheidsportefeuille van Damen bevat schepen variërend in lengte van 7 m tot meer dan 200 m. Damen Schelde Naval Shipbuilding (opgericht in 1875) levert bovenwatereenheden aan marines over de hele wereld.

Saab en Damen zijn ervan overtuigd dat door de expertise, ervaring en R&D-activiteiten van deze twee zelfstandige firma’s te koppelen, de ontwikkeling van onderzeeërs een stimulans krijgt.

Hein van Ameijden, managing director van Damen Schelde Naval Shipbuilding, zegt: “Wij zijn ervan overtuigd dat we in Saab de ideale partner hebben gevonden om de opvolger van de huidige Walrus-klasse te ontwikkelen, en dat we daarmee de ontwikkeling van non-nucleaire onderzeeërs op een hoger plan brengen. Doordat onze bedrijven elkaar goed aanvullen, biedt dit ook interessante mogelijkheden voor succesvolle samenwerking op het gebied van andere onderzeebotenprogramma’s over de wereld.”

Gunilla Fransson, hoofd van de Saab-divisie Security and Defence Solutions zegt: “Saab Kockums verheugt zich op de samenwerking met de ervaren scheepsbouwers van Damen Schelde Naval Shipbuilding. We krijgen alle steun van onze Zweedse klant om onze portefeuille uit te breiden met een nieuwe, veeleisende high-end-klant.”

Related news

List of related news articles