Safety Award voor Ampelmann

Het Delftse offshore bedrijf Ampelmann Operations ontving donderdag de prestigieuze International Safety at Sea Award in Londen. De prijs is toegekend voor de innovaties die in 2010 baanbrekende bijdrage hebben geleverd aan het veiliger werken op zee en werd uitgereikt door Sir Alan Massey van de UK Maritime and Coastguard Agency. De jury roemde Ampelmann vanwege de succesvolle introductie van een revolutionair systeem dat de veiligheid aanzienlijk vergroot ten opzichte van systemen als de basket (mandje aan een kraan). Verder zag de jury introductie van Ampelmann systemen in het loodswezen als welkome volgende stap.

De Ampelmann is een systeem om veilig over te stappen van een schip naar offshore windmolens of booreilanden op volle zee. Het systeem is een soort omgekeerde vliegtuigsimulator die met 6 cilinders de scheepsbewegingen tegenstuurt zodat een loopbrug stil staat ten opzichte van de offshore installatie. Op die manier kunnen werklui veilig oversteken, zelfs bij hoge golven. “Veiligheid is de kern van ons product”, zegt CEO Jan van der Tempel. “We zijn trots op het groeiend aantal klanten dat de Ampelmann gebruikt in hun offshore operaties en vereerd met deze prestigieuze award.”

Ampelmann Operations is een spin-off van de TU Delft. Sinds 2008 verhuurt het de Ampelmann systemen wereldwijd. Op dit moment zijn er 6 systemen actief van Amerika tot Australië die samen meer dan 40,000 veilige overstappen mogelijk maakten. Belangrijkste werkzaamheden waarvoor Ampelmann systemen worden gebruikt zijn installatie en onderhoud van windmolens op zee en de bouw en onderhoud van olie- en gasplatforms. Sinds 2010 zijn de systemen ook geschikt gemaakt om van een schip naar een ander schip mensen over te zetten.

Bron: Ampelmann, 29-06-2011;