Sail Kampen verdubbelt eerste lustrum

  • binnenland

SAIL KAMPEN 2010-Freddy Schinkel4

Sail Kampen 2014 (Pasen 18 tot en met 21 april) verdubbelt haar evenemententerrein vergeleken met eerdere edities. Dat betekent extra schepen, artiesten, attracties en entertainment voor het landelijke publiek. De bekende Nederlandse band De Dijk verzorgt het openingsconcert en een dag later staat Jan Smit op de planken.

Sail Kampen belooft dit jaar vanwege haar eerste lustrum groter en spectaculairder te worden dan ooit. Er komen meer schepen en het evenemententerrein is flink uitgebreid. Daardoor verwacht de organisatie 50.000 meer bezoekers dan de 200.000 in 2010. In dat jaar presenteerde het NOS Journaal Sail Kampen als grootste paasevenement van Nederland. Het evenemententerrein op de langgerekte IJsselkade bevindt zich dit jaar – in tegenstelling tot voorgaande jaren – aan beide zijden van de Stadsbrug.

Nova Zembla
Sail Kampen heeft het Russische fregat Shtandart weten te boeken. Dat schip – met als thuishaven St. Petersburg – is een replica van het schip dat tsaar Peter de Grote in 1703 liet bouwen voor de Russische marine. De replica van de driemaster dateert uit 1999 en heeft een lengte van 34,5 meter. Het schip speelt een prominente rol in de Nederlandse speelfilm Nova Zembla. Een andere bijzonder schip is de radersalonboot Kapitein Anna (voorheen Kapitein Kok) uit 1911. Deze voormalige veerboot, gebouwd in de tijd van de Titanic met de grandeur van glimmend gelakt houtwerk en koper, werd begin dit jaar op het nippertje gered van de schroothoop. Dit oudste partyschip van Nederland wordt momenteel gerestaureerd in de Kamper Zuiderzeehaven en is straks te bewonderen tijdens Sail Kampen.

Belevenis
Daarnaast zijn tientallen andere historische zeilschepen, maar bijvoorbeeld ook marineschepen, te bezichtigen. Een unieke belevenis vormt het Sail-varen op de IJssel. Wat is er nu mooier dan met het hele gezin een vaartochtje maken tegen het schitterende decor van de eeuwenoude Kamper Hanzestad? Verder zijn er tal van demonstraties, scheepsbezichtigingen, kermisattracties, horecagelegenheden, topartiesten, theater- en kunstvormen en entertainment in uiteenlopende stijlen.

De Dijk
Sail Kampen is erin geslaagd om de bekende Nederlandstalige band De Dijk aan te trekken als openingsact. De groep geniet momenteel van een welverdiend rustjaar, maar pakt vanaf april de draad weer op. Het optreden tijdens Sail Kampen vormt daarmee een van de eerste grote concerten in het land. Jan Smit en Ancora (Patrick Jongschaap, Harm Wolters en Martin Dams) staan een dag later op het podium.

Vlootschouw
Sail Kampen 2014 begint op vrijdagavond 18 april met de Vlootschouw, waarin alle deelnemende schepen zich met volle zeilen en sfeervolle verlichting presenteren aan het publiek. Het vierdaagse evenement duurt tot en met paasmaandag, waarop traditioneel de topdrukte wordt verwacht met bezoekers uit het hele land.

Pasen
Sail Kampen wordt gehouden tijdens de paasdagen van 18 t/m 21 april. Houdt voor het actuele programma de website in de gaten.

Meer…  Sail Kampen

 

Related news

List of related news articles