Samenwerking grootste rederijen (P3) gaat niet door

  • binnenland

De drie grootste containerlijnvaartrederijen ter wereld, Maersk Line, MSC en CMA CGM, maakten vanmiddag bekend hun voorgenomen samenwerking (P3) niet door te zetten. De rederijen doen dit nadat China geen toestemming voor de samenwerking geeft. Volgens verladersorganisatie EVO hebben de rederijen de Chinese autoriteiten er blijkbaar niet van kunnen overtuigen dat de gevolgen van de samenwerking positief uitpakken voor de markt.

EVO en de European Shippers’ Council (ESC), de Europese koepelorganisatie van verladers, maakten zich zorgen over de voorgenomen samenwerking. Op de trans-Atlantische verbindingen zou deze zogenoemde P3-alliantie bijvoorbeeld een marktaandeel van 44 procent verkrijgen. Volgens EVO evenals de ESC moet de keuzevrijheid van verladers voorop blijven staan. Individuele rederijen moeten zich volgens de verladers blijven onderscheiden op prijs, service en vaarroutes.

Maersk Line, MSC en CMA CGM kondigden eerder aan samen te willen werken op alle oost-westroutes, dus tussen Azië en Europa, Azië en het Amerikaanse continent en op trans-Atlantische routes.

Meer… EVO 

Related news

List of related news articles