Scandlines introduceert op grote schaal ferry’s met hybride aandrijfsysteem

  • buitenland

Scandlines

Ferrymaatschappij Scandlines voert als eerste op grote schaal een hybride aandrijftechnologie door op haar schepen. Begin 2014 is de ‘Prinsesse Benedikte’ voorzien van een hybride-aandrijfsysteem, waardoor de CO2-uitstoot tot 15% afneemt. De ferry opereert op het Duits-Deense traject Puttgarden-Rødby. In de loop van het jaar worden ook de drie andere schepen op de ‘Vogelvluchtroute’ voorzien van hybride aandrijving en worden verdere duurzame stappen ondernomen.

De ‘Vogelvluchtroute’ is de 45 minuten durende oversteek tussen Puttgarden (DE) en Rødby (DU). Hiermee is het de belangrijkste verbindingsroute voor Nederlanders die per auto naar Denemarken of Zweden reizen. Met de invoering van een hybride-aandrijfsysteem is deze oversteek voortaan niet alleen razendsnel, maar ook zeer duurzaam. Door deze technologische ontwikkeling wordt overtollig geproduceerde energie van de schepen opgeslagen in accu’s. Hierdoor wordt het brandstofverbruik geoptimaliseerd en de CO2-uitstoot tot 15% verminderd. De ‘Prinsesse Benedikte’ vaart sinds begin van het jaar hybride.

Tot 2015 investeert Scandlines € 40 miljoen in duurzame technologieën op haar trajecten, waarvan de invoering van het hybride-aandrijfsysteem onderdeel uitmaakt. Zo werd eind 2013 het schip ‘Schleswig-Holstein’, eveneens op de ‘Vogelvluchtroute’, al uitgerust met een ‘Schrubber’ uitlaatgasfilter. Deze filter reinigt verontreinigende stoffen zoals zwavel, stikstof en fijnstof, waardoor de emissie met minstens 90% afneemt.

Dit jaar worden alle vier de schepen op de route Puttgarden-Rødbyuitgerust met het hybride-aandrijfsysteem en de ‘Schrubber’ uitlaatgasfilter. Scandlines CEO Søren Poulsgaard Jensen is verheugd met de succesvolle doorvoering van de duurzame technologieën. “Het door Siemens en Corvus Energy ontwikkelde hybride-aandrijfsysteem is een belangrijke bouwsteen van onze strategie voor duurzaam vaarverkeer. Voor het eerst voert een ferrymaatschappij deze technologie in deze omvang door. Wij zijn trots dat Scandlines het voortouw hierin neemt en wij in 2015 ruimschoots voldoen aan de nieuwe regels voor scheepvaartemissie”, aldus Poulsgaard Jensen.

Meer… Scandlines 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten