Scheepswerf Barkmeijer in Stroobos failliet verklaard

  • binnenland

Op dinsdag is het faillissement uitgesproken van de scheepswerf Barkmeijer in Stroobos door de rechtbank in Groningen. De directie van de Fries-Groningse werf heeft zelf het faillissement aangevraagd en dinsdagmiddag in een bijeenkomst de 110 werknemers ingelicht. Alle uitzendkrachten zijn naar huis gestuurd. De vaste krachten werken vooralsnog door aan de afbouw van het schip dat op de helling ligt.

Donderslag bij heldere hemel
De mededeling van de directie kwam voor het personeel als een donderslag bij heldere hemel. Het bedrijf heeft namelijk een goed gevulde orderportefeuille en heeft tot ver in 2019 werk aan twee innovatieve baggerschepen voor de Britse reder Hanson UK.

Volgens Barkmeijer is de opdrachtgever de bron van de financiële problemen. Door telkens nieuwe en aangescherpte eisen te stellen, liepen de kosten te hoog op. Het bedrijf laat weten dat de Rabobank de kredietkraan voor Barkmeijer heeft dichtgedraaid, vanwege gebrek aan vertrouwen in een goede afloop.

Lastig en vervelend
Commissaris Kors van Bladeren van Barkmeijer: “De opdrachtgever heeft bij Barkmeijer een bouwbegeleidingsteam gestationeerd. Dat heeft lastig en vervelend geopereerd waardoor de productie van de schepen zwaar is vertraagd.” Dat heeft uiteindelijk tot een opeenstapeling van problemen geleid die zware financiële gevolgen hadden voor Barkmeijer. “Het heeft Barkmeijer volledig klem gezet.” Het personeel en de directie van Barkmeijer is zeer aangeslagen zegt Van Bladeren.

Weinig hoopvol voor een doorstart
Van Bladeren is weinig hoopvol over een doorstart. “Ik schat die kans niet zo groot in. Als het basiskapitaal van een bedrijf eenmaal weg is, dan kun je in de huidige markt geen schip meer bouwen. Geen enkele bank wil er dan nog garanties voor geven. Ik ben er uitermate skeptisch over.”

Curator benoemd
Curator Marco Kalmijn van het Leeuwarder kantoor Van der Sluis, Van der Zee & Kalmijn Advocaten gaat aan de slag met de afwikkeling van het bankroet meer dan 165 jaar oude bedrijf.

Algemeen directeur Jos de Groot van Barkmeijer voert als directeur al bijna vijftien jaar de scepter bij Barkmeijer. Commercieel directeur Hans Veraart is sinds 2003 bij Barkmeijer in dienst. Geen van beide wil op dit moment reageren op de situatie bij de onderneming.

Related news

List of related news articles