Scheepswrak ‘IJsselkogge’ te zien op 17 december

  • binnenland

Het scheepswrak ‘IJsselkogge’ dat begin dit jaar is geborgen uit de IJssel is van dichtbij te bekijken op zaterdag 17 december in Lelystad. De ‘IJsselkogge’ dateert uit de middeleeuwen; de hoogtijdagen van de Hanzesteden. Het schip is 20 meter lang en 8 meter breed. Het schip werd ontdekt tijdens voorbereidingswerkzaamheden voor ‘Ruimte aan de Rivieren IJsseldelta’ van Rijkswaterstaat. 

De rondleiding wordt gegeven door Laura Koehler, hoofd conservering van Batavialand. Aanvang is 12.30 uur en de rondleiding duurt zo’n 45 minuten. Een kaartje kost 5 euro, exclusief museumbezoek. Informatie en aanmeldingen kan via [email protected]

Na 500 jaar kwam de IJsselkogge weer boven water
Een multidisciplinair team van onderwaterarcheologen, duik- en bergingsspecialisten werkten maanden aan de opgraving en lichting en na ruim 500 jaar kwam de IJsselkogge weer boven water. Het middeleeuwse schip werd overgebracht naar een tijdelijk conserveringsstation op het terrein van Nieuw Land in Lelystad.

Batavialand (samenwerking tussen Bataviawerf, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afdeling scheepsarcheologie en Nieuw Land) voert de conservering uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Op dit moment wordt de kogge ieder uur besproeid om het hout goed nat te houden en zo uitdroging te voorkomen. Binnenkort zal het droging proces beginnen, dan is het conserveringsstation en ook de kogge voor een lange periode gesloten voor publiek.

Bezoekers kunnen de kleinste details van het schip bezichtigen 
Het is uniek dat het publiek tijdens deze rondleiding zeer dicht bij de kogge komt te staan. Normaal gesproken is het conserveringsstation gesloten voor publiek, maar tijdens de rondleiding zijn de kleinste details van het middeleeuws schip goed zichtbaar met het blote oog. Laura Koehler vertelt over de typische bouw van een kogge, de lading en de mogelijke reisbestemmingen. Ook komt het conserveren nadrukkelijk aan bod, vooral de wijze waarop, het soort materiaal dat gebruikt zal worden en de te verwachten uitdagingen. Kortom, deze rondleiding bij de IJsselkogge geeft een uniek kijkje in de bijzondere wereld van onderwaterarcheologie.

Nieuw Land
Nieuw Land is museum + archief + studiecentrum in Lelystad en vertelt de geschiedenis van Flevoland met diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen, activiteiten en museumlessen. Aan de Lelystadse kust werken Bataviawerf, Nieuw Land en RCE Maritiem Depot samen aan een nieuw cultuurbelevingspark ‘Batavialand’.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten