Scheepvaart wil eenduidiger keurmerk voor duurzaam vervoer

  • binnenland

De scheepvaart heeft een helder keurmerk nodig voor duurzaam vervoer; zo luidde donderdag 6 oktober de conclusie van het Rondetafelgesprek georganiseerd op initiatief van MVO Nederland naar aanleiding van het onderzoek ‘Ranking the Ships’. Voor het event waren verschillende maritieme spelers en keurmerkproviders uitgenodigd om hun visie te delen op de duurzaamheidslabels- en incentive programma’s waar schepen zich op in kunnen schrijven om te worden gekenmerkt als duurzaam.

“Er zijn zoveel keurmerken met ieder hun eigen visie op wat een schip nou groen en duurzaam maakt dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Er is behoefte aan uniformiteit en transparantie”, aldus Mieke Bakker sectormanager maritiem bij MVO Nederland. Toch maakt slechts zo’n 10-15% van de wereldwijde vloot hier gebruik van. “Vaak is het voor scheepseigenaren onduidelijk wat de voordelen van een dergelijke keurmerk zijn. En omdat er zoveel keuze is, kiezen ze soms maar niets.”

Modulair keurmerk is wenselijk
Het onderzoek ‘Ranking the Ships’ omschrijft dat bestaande indexeringssystemen zich vaak beperken tot een select aantal duurzaamheidsonderwerpen. Daardoor vallen onderwerpen als arbeidsomstandigheden of sloop sneller buiten de boot. Een oplossing die tijdens de rondetafel werd geopperd is het creëren van een modulair keurmerk.

Meer samenwerking tussen keurmerken 
De algemene conclusie luidt dat om de effectiviteit en de impact van de keurmerken te vergroten er meer onderlinge samenwerking nodig is. Wel is de wens dat de diversiteit tussen de keurmerken behouden blijft, om ruimte te houden voor verschillende doelgroepen. Want ieder keurmerk bedient weer een andere tak van sport binnen de scheepvaart, met de daarbij behorende behoeften.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten