Schepen mogen geen afval meer dumpen op zee

Zeeschepen mogen niet langer afval op zee overboord gooien. Deze beslissing werd afgelopen week genomen tijdens de scheepvaartvergadering van de Verenigde Naties, de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen. Stichting De Noordzee vindt dat met het verdrag een mijlpaal is bereikt op weg naar een schonere zee.

Het nieuwe verdrag werd tijdens de 62e vergadering van de Marine Environment Protection Committee (MEPC62) van de IMO aangenomen. Het is een herziening van Marpol Annex V. Voorheen was alleen het lozen van plastic in zee verboden. Dit betekent dat andere afvalstoffen zoals glas, metaal en papier gewoon overboord mochten. Nu zal er een totaalverbod op het lozen van afvalstoffen komen, met enkele uitzonderingen daargelaten. Het verdrag treedt per 1 januari 2013 daadwerkelijk in werking.

Als voorzitter van de Clean Shipping Coalition (CSC) pleit Stichting De Noordzee al jarenlang bij de IMO voor een verbod op overboord gooien van afval: ‘zero discharge, zero waste’. “Het nieuwe verdrag is een mijlpaal binnen ons werk voor een schone scheepvaart! Met een internationaal verbod op het lozen van bijna alle soorten afval in zee, komt er hopelijk een einde aan de grote hoeveelheid vuilnis dat in zee drijft en op het strand ligt,” aldus Eelco Leemans, directeur Stichting De Noordzee.

Bron: Noordzee, 18-07-2011;