Schilders aan de Nieuwe Waterweg 150 jaar Hoek van Holland

  • binnenland

schilders_waterweg

Voor het eerst is de kleurrijke geschiedenis van de Nieuwe Waterweg en van Hoek van Holland opgetekend. Het boek ‘Schilders aan de Nieuwe Waterweg, 150 jaar Hoek van Holland’ vertelt deze geschiedenis aan de hand van 240 topografische schilderijen, kaarten en tekeningen. In 2014 is het 150 jaar geleden dat de Waterweg werd aangelegd, waarmee ook het dorp Hoek van Holland ontstond.

De Waterweg maakte de Rotterdamse haven groot en zorgde voor bloei in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. De schrijvers, Maarten van der Schaft en Martha Vollering, onderzochten vele collecties en archieven om de mooiste kunstwerken te verzamelen ter illustratie van de boeiende verhalen. In de uitgave zijn 240 full colour reproducties opgenomen van zowel eeuwenoude als hedendaagse kunstwerken. Het werd daarmee een uniek kunstboek en geschiedenisboek ineen.

Emigranten, toeristen, militairen, dagjesmensen, vissers en vrachtvervoerders: vanaf de aanleg van de Nieuwe Waterweg (tussen 1864 en 1872) hebben velen dankbaar gebruik gemaakt van deze verbinding met de Noordzee. De haringvisserij in Vlaardingen en de jeneverindustrie in Schiedam floreerden dankzij de Waterweg en De Hoek groeide na 1920 uit tot badplaats Rotterdam aan Zee. De groei van de haven betekende echter het einde voor natuurgebied De Beer en dorpen als Rozenburg. Des te meer waarde hebben de bewaard gebleven schilderijen. Rond 1845 schilderde J.B. Jongkind in de Hoekse regio en later zwierf H.W. Mesdag er met zijn schetsboek door de duinen. Waterwegschilders als C.C. Dommelshuizen en Dirk Hidde Nijland kozen dezelfde locatie als Haagse 19e-eeuwse schilders en hedendaagse en plein air-schilders en kunstfotografen, die ook in de selectie zijn opgenomen.

De eerste twee exemplaren van het boek worden zaterdag 17 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hoek van Holland uitgereikt aan burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Sjaak van der Tak (Westland) Tegelijkertijd gaat in het museum Fort 1881 van Hoek van Holland een speciale expositie van start met hedendaagse en plein air-schilderijen die aan of bij de Nieuwe Waterweg zijn gemaakt.

Schilders aan de Nieuwe Waterweg, 150 jaar Hoek van Holland, door Maarten van der Schaft en Martha Vollering, Seapress/Uitgeverij Lakerveld, Rijswijk. ISBN 978-90-73930-38-4. 200 pagina’s, hardcover, met 240 full colour reproducties. Vanaf maandag 19 mei 2014 verkrijgbaar in de boekhandel voor € 29,50.

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten