Schippers Maasveren varen vrijdag niet uit

Vrijdag 1 juni varen de schippers van de Maasveren tussen 09.00 en 17.00 uur niet uit. Dit is de tweede actie van de schippers in hun strijd om meer loon en een goede cao. De veerponten Maasbommel en Alphen varen om 15.00 en 16.00 uur één keer om scholieren over te zetten.

De 24 schippers varen op de vijf veerponten over de Maas tussen Noord-Brabant en Gelderland. De actie van vrijdag is de tweede actie van de schippers in hun strijd om meer loon en een goede cao. Woensdag voeren de veerponten volgens rooster, maar werden de veergelden niet door de veermannen geïnd.

Het ultimatum van FNV Havens aan Stichting De Maasveren verliep afgelopen dinsdagmiddag. “Stichting De Maasveren, hun werkgever, is op geen enkele eis van het ultimatum ingegaan. Na al die jaren trouwe dienst voelt dit als een klap in het gezicht van de schippers. Geen wonder dat ze hun acties verharden”, vertelt Cees Bos van FNV Havens.

Het roer moet om
In 2008 voerden de schippers ook actie omdat ze toen ook al jaren geen loonsverhoging hadden gekregen. Bos: “Je zou denken dat Stichting De Maasveren hier van heeft geleerd, maar niets is minder waar. Het bestuur volhardt in de starre regentenhouding van 10 jaar geleden. Wat de schippers betreft moet het roer nú om en wie niet wil luisteren, die moet maar voelen.”

Overlast beperken
“De schippers willen de overlast voor passagiers zo beperkt mogelijk houden, maar toch zullen ze er last van hebben. Maar de veermannen doen er alles aan om de overlast voor scholieren tot het absolute minimum te beperken”, aldus Bos.