Schippers veerponten A’dam zijn voorzichtiger na botsingen

  • binnenland

Het vervoersbedrijf GVB heeft hun schippers de opdracht gegeven om voorzichtiger te varen en extra aan dacht te besteden bij het netjes aanlanden op de kade. Binnen een week zijn er twee incidenten met de veerponten. 

Een week geleden botste een pont hard tegen de kade achter het Centraal Station in Amsterdam, daarbij raakte 13 mensen lichtgewond. En afgelopen vrijdag gebeurde het weer, maar hierbij raakte niemand gewond.

Onderhoudsproces wordt ook aangescherpt
Als gevolg van een defecte vaarhendel botste het IJveer 55 afgelopen vrijdag te hard tegen de kade. Door het defect kon de schipper de pont niet langzaam vaart laten verminderen waardoor het schip te hard tegen de kant is gestoten. De defecte vaarhendel is inmiddels vervangen en wordt volgende week nader onderzocht op eventuele fabricage fouten. Een vaarhendel gaat regulier minimaal twee jaar mee. GVB verscherpt nu de inspectie op dit onderdeel en gaat eventueel preventief vervangen.

Onderzoeksresultaten
De oorzaak van het incident van afgelopen zondag met IJveer 60 wordt op dit moment in overleg met IL&T nog uitgebreid onderzocht. Als de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, zal GVB op basis van deze uitkomsten eventuele aanvullende maatregelen nemen.

Veerdiensten
De veren in Amsterdam brengen reizigers van Noord naar het Centrum over het IJ en terug. In Amsterdam zijn 6 veerverbindingen, waarvan er twee ook ’s nachts varen. Verder verzorgt GVB ook de veerverbinding over het Noordzeekanaal bij Zaandam, Velsen en Assendeflt.

In totaal zijn er 17 veren en ponten. Het aantal vaarbewegingen per jaar zijn op het IJ ruim 275.000 en op het Noordzeekanaal 175.000 per jaar.

Photo:

Related news

List of related news articles