Scholier wint NISS-prijs voor ontwerp ‘ideale hydrofoils’

Tycho Melles, een leerling van Het 4e Gymnasium in Amsterdam heeft de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd gewonnen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de ‘ideale hydrofoils’ voor een laser zeilboot en er een ontworpen. Hij heeft 3000 euro gewonnen met zijn eerste plaats. 

De jury was onder de indruk van de kwaliteit van Tycho’s profielwerkstuk, getiteld: ‘De Icaro Maris: Een onderzoek naar en het ontwerpen van de ‘ideale’ hydrofoils voor een laser’. Hydrofoils zijn een soort draagvleugels waardoor een boot als het ware kan vliegen. “Een werkstuk dat een tweedejaars student Maritieme Techniek niet zou misstaan”, zo beschrijft het juryrapport.

De jury sprak waardering uit voor zijn ondernemerschap. Hij heeft zelf sponsorgeld geregeld bij bedrijven als Feadship, Glide Free Foils en International Paint voor zijn werkstuk.

Tweede prijs voor ‘Operatie Duikboot’ door creativiteit en ‘handen-uit-de-mouwen’ aanpak
Het team scholieren van het Tabor College Oscar Romero in Hoorn kreeg de tweede prijs, van 2000 euro, met het profielwerkstuk ‘Operatie Duikboot’. Het team van Mark Tool, Rob van Santen en Jan Schagen heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van een duikboot die assisteert bij het plaatsen en inspecteren van windmolens en andere onderwaterconstructies. Een origineel thema dat ook in de uitwerking hoog scoorde op creativiteit en een ‘handen-uit-de-mouwen’ aanpak.

Derde prijs voor het plaatsen van windmolens vanaf een drijvend schip
De derde prijs, goed voor een cheque van 1000 euro, is overhandigd aan Nico van der Lelij en Koen Schweers van het Melanchthon Bergschenhoek. Zij hebben onderzoek gedaan naar het plaatsen van windturbines in opdracht van de internationale waterbouwer Van Oord. Nico en Koen bedachten een manier om windmolens op een snelle, eenvoudige en veilige manier te plaatsen op zee, waarbij er gehesen wordt vanaf een drijvend schip.

Over de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd
NISS wil met de wedstrijd havo/vwo-scholieren kennis laten maken met de maritieme sector en ze inspireren om te kiezen voor een maritieme opleiding.
Ook in schooljaar ‘18/’19 wordt de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd georganiseerd. Havo/vwo-scholieren die een profielwerkstuk maken over een maritiem onderwerp kunnen hieraan deelnemen. Ga voor meer informatie naar www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl.